Ukrainlastele läks vabatahtlikuna appi üks maailma parimatest snaipritest

Heidi Ruul
, Ajakirjanik
Copy

Ukrainlastega liitub maailma üks täpsematest snaipritest. 40-aastane Kanada kodanik, keda tuntakse nimega Wali, on üks paljudest, kes vastas Ukraina presidendi avaldusele, kus riigipea kutsus välismaalasi ukrainlastele appi Vene vägede vastu võitlema.

Snaiper, keda tuntakse ainult hüüdnime järgi, on pärit Kanada kuninglikust 22. rügemendist ja tal on varasem lahingukogemus nii Afganistanist kui Iraagist. 2017. aastal lasi tema rühm maha Islamiriigi terroristi ning seda suisa 3450 meetri kauguselt.

Kui tavaliselt tulistab üks snaiper päevas umbes seitse surmavat lasku, siis Wali puhul on see number väidetavalt kuni 40.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi tegi möödunud nädalal ülemaailmse üleskutse liituda ukrainlastega ja aidata neid võitluses Vene vägede vastu, kirjutab Daily Mail.

Waliga võttis ühendust tema sõber, kes on varem aidanud korraldada humanitaarabi Ukraina kaguosas okupeeritud Donbassi piirkonnas. Snaipri sõnul tundis ta sõbra kõnele vastates umbes samu emotsioone nagu häiret kuulvad tuletõrjujad. Wali naasmist Kanadasse jäid ootama tema naine ja aastane poeg.

Alles möödunud nädalal töötas Wali Kanadas arvutiprogrammeerijana. Nüüd võitleb ta Venemaa vägedega Ukrainas. «Nüüd haaran laost tankitõrjerakette, et inimesi tappa – see on praegu minu reaalsus,» ütles mees.

Wali jõudis Ukrainasse 4. märtsil koos kolme endise Kanada sõduriga. Ta ütles CBC Newsile, et ta lihtsalt peab ukrainlasi aitama, sest neid pommitatakse ainult sellepärast, et nad tahavad olla osa Euroopast, mitte Venemaast.

Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba teatas nädalavahetusel, et vastloodud rahvusvahelise leegioniga on liitunud juba rohkem kui 20 000 vabatahtlikku mitmekümnest riigist.

Kuigi Kanada valitsus on soovitanud oma kodanikel vältida igasugust reisimist Ukrainasse, siis Kanada välisministri Melanie Joly sõnul on riigi kodanikel võimalik vabatahtlikena liituda Ukraina jõududega.

Ukraina pakub vabatahtlikele võitlejatele võimalust kanda Ukraina mundrit ja ühtlasi saada Ukraina kodakondsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles