Islandi muusikasensatsioon Sigur Rós annab Baltikumi ainsa kontserdi sügisel Riias

Elu24.ee muusikatoimkond
Copy
Islandi kaasaegse muusika sensatsioon Sigur Rós.
Islandi kaasaegse muusika sensatsioon Sigur Rós. Foto: Promofoto

Islandi kaasaegse muusika sensatsioon Sigur Rós esineb Riias 15. oktoobril. Piletid Arena Rigal toimuvale kontserdile tulevad avalikku müüki 18. märtsil kell 11.00.

Islandi muusikasensatsioon Sigur Rós esineb sügisel Riias. Bänd suundub oma esimesele maailmaturneele viimase viie aasta jooksul, kui alustatakse aprillis USAs ning tuur jätkub sügisel Euroopas. Hetkel salvestab Sigur Rós ka uut albumit, seega kuuleb kontserdil lisaks viimase 25 aasta loomingule ka täiesti uut muusikat.

Sigur Rós alustas tegevust 1994. aastal koosseisus vokalist/kitarrist Jón «Jónsi» Pór Birgisson, bassist Georg Hólm ja trummar Ágúst Ævar Gunnarsson. 1998. aastal liitus klahvpillimängija Kjartan Sveinsson, kellel muuseas on bändiliikmetest ainsana muusikaline haridus. 2013. aastal Sveinsson küll lahkus bändist, kuid veebruaris teatas Sigur Rós, et nüüd on ta tagasi ning see oli kahtlemata hea uudis.

Peagi ilmub kaheksas stuudioalbum

Sigur Rósi esimene album «Von» ilmus 1997. aastal, rahvusvahelise tuntuseni jõuti aga teise plaadiga «Ágætis byrjun» (1999). Seni on bänd välja andnud seitse stuudioalbumit ning peagi on oodata kaheksanda ilmumist.

Kriitikud on Sigur Rósi muusikat kategoriseerinud enamasti post-roki žanri, kuid aastate jooksul on sellesse loetellu lisandunud ka ambient, dream-rock ning dream-pop ja bändi loomingus on sarnasusi selliste kooslustega nagu Mogwai, Tangerine Dream ja Bark Psychosis.

Inspiratsioon imeliselt Islandilt

Sigur Rósi loomingut on kirjeldatud kui klassikalist ja minimalistlikku, aga meloodilist. Jónsi äratuntav falsett ja kitarrimängustiil, kus ta kasutab näiteks tšellopoognat ning võimsad keelpillipartiid on bändi fännidele tuttavad lausa une pealt. Laulud on enamasti islandikeelsed, mõned aga ka Jónsi enda välja mõeldud Hopelandi keeles.

Bänd on öelnud, et inspiratsiooni saavad nad suuresti oma imelisest vahetust keskkonnast Islandil. «Island on maagiline paik. Meil on suured tühjad alad, kus keegi ei ela, vaid on ainult liustikud ja laava. Taevas selle riigi kohal on nii suur.»

Islandi unikaalne ja maaliline loodus ei inspireeri mitte ainult turiste ja külalisi, vaid ka sealt pärit inimesi. Seda tõestab ka suur hulk imelisi artiste nii väikese rahvuse kohta – on ju Islandilt pärit ka näiteks Björk, GusGus, FM Belfast, Of Monsters and Men ja Emiliana Torrini.

Baltikumi ainus kontsert toimub 15. oktoobril Riias Arena Rigal. Piletite eelismüük Piletilevi uudiskirja «Piletipost» saajatele algab 16. märtsil kell 11.00. Avalik müük saab alguse 18. märtsil kell 11.00.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles