Mart Normet töötas lapsena Soome lõbustuspargis ja pidas seal üsna kummalist ametit

Raadio Elmar
Copy
Mart Normet
Mart Normet Foto: Eero Vabamägi

Mart Normet on pidanud aastate jooksul väga põnevaid ameteid. Ta on kanda kinnitanud Eesti Laulu produtsendina, tegutsenud saatejuhina, olnud abiks rahvusvahelistes projektides, nagu Maailmakoristus ja Dubai EXPO 2020, ning mõistagi on olnud huvitavaid tööotsi veel teisigi. Raadio Elmar hommikuprogrammis rääkis ta õige kummalisest töökogemusest, mis sai talle osaks ühes Soome lõbustuspargis.

Kõik toimus ühel kuumal 1992. aasta suvekuul, mil Mart Normeti lavakooli juhatajast isa Ingo Normet korraldas terve kursuse Soomes asuvasse Vasalandia lõbustusparki tööle. Noorte näitlejate ülesanne oli iga päev külastajaid lõbustada ning päevas tuli anda kaks etendust. Sellel kursusel õppisid teiste hulgas Elina Reinold, Triinu Meriste, Mait Malmsten, Ago Anderson ja Ain Mäeots.

Kuna 13-aastane Mart oli isaga Soomes kaasas, sai ka tema endale ühe konkreetse tööotsa. «Toona oli ju meil üsna keeruline aeg. Äsja oli Eesti Vabariik tulnud ning raha ei olnud pea mitte kellelgi. Minu isa organiseerimise võime oli täiesti pöörane! Ta renoveeris lavakunstikooli maja ja hoolitses selle eest, et õpilased saaksid vägevaid kogemusi ka väljaspool õppeasutust,» sõnas Normet.

«Tõsi ta on, mind võeti siis ühele Soome reisile kaasa. Elasin lavakunstikooli 16. lennuga ühes kämpingus. Mäletan veel hästi, et magasin narivoodis. Samas toas oli ka Riho Kütsar,» muigas ta.

Mees lisas, et sai sel suvel palju uusi sõpru ning tänuväärseid oskuseid. «Nende inimestega suhtlen kusjuures siiamaani! Õppisin selgeks väga praktilise oskuse – tänu sellele reisile oskan lausa une pealt kolme või nelja palliga žongleerida. Aastaid hiljem olen sellest täitsa kasu lõiganud, näiteks siis, kui jõuluvanalt on vaja olnud pakk kätte lunastada,» sõnas ta.

«Andsime lõbustuspargis kaks korda päevas etendusi. Üks oli välilaval ning teine asus siseruumides. Nende kahe asukoha vahel oli palju liikumist ning pidin kaasas tassima tehnikat. Minu hoole all olid kõik kassetid – pidin neid kerima ning õigel ajal mängima panema. Teisisõnu võib öelda... olin helimees,» naeris Normet.

Ta lisas, et pidas Soome lõbustuspargis helimehe ametit tubli kuu aega. «Etenduse nimi oli «Viisitoista maskia». See oli reis ning töökogemus, millest on kõikidel asjaosalistel nii palju rääkida. Koolis on selle kohta foto- kui ka videomälestusi olemas, kuid neid pole tänaseni avalikustatud. Mõtlen siin, et peaks need materjalid üles otsima,» rääkis Normet raadio Elmar hommikuprogrammis «Ärka, kaunis maa!».

Raadio Elmar hommikuprogrammis on lustakas rubriik «Võimatu küsimus», kus uurime Eesti staaridelt eraelu või karjääri kohta fakte, mida nad seni pole kusagil mujal avaldanud.

Kuula Mart Normetiga tehtud intervjuud SIIN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles