Kümned tuhanded soomlased toetavad jalaväemiinide keelu tühistamist

Elu24
Copy
Maamiin. Pilt on illustreeriv.
Maamiin. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Soomes kogus kodanikualgatus jalaväemiinide keelu tühistamiseks kümneid tuhandeid toetajaid, vahendab Ilta-Sanomat.

Kodanikualgatust jalaväemiinide keelu lõpetamiseks põhjendatakse sellega, et julgeolekuolukord Soomes ja selle lähialadel on oluliselt halvenenud. 24. veebruaril loodud algatuse kohaselt võivad jalaväemiinid märgatavalt tugevdada Soome kaitsevõimet.

Algatuse toetuseks koguti 50 000 allkirja ja see on jõudnud parlamendis menetlusse. 

Algatusega tehakse ettepanek kasutada kiireloomulisi seadusandlikke ja muid meetmeid, et Soome lahkuks Ottawa konventsioonist ja võimaldaks jalaväemiinide kasutamist, varumist, tootmist ja üleandmist.

Soome allkirjastas jalaväemiinide kasutamist, valmistamist ja ladustamist keelava Ottawa lepingu 2011. aastal.

Soome erakond Põlissoomlased avaldas 2015. aastal enda julgeolekupoliitilises programmis, et Soome peab uurima võimalust lahkuda maamiine keelustavast Ottawa leppest, vahendab Postimees

Põlissoomlaste hinnangul peab riigil olema vähemalt valmisolek jalaväemiinide kiireks ja massiliseks tootmiseks. Erakond toetab Soome iseseisvat kaitselahendust ning suhtub kriitiliselt NATO liikmeks saamise võimalusse.

«Liikmesus tõenäoliselt viib varem või hiljem loobumisele sõjaväekohustusest ning sellega nõrgeneks ka riigikaitsetahe,» märkis erakond seitse aastat tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles