Lea Dali Lioni tütred meenutavad ema: ta ütles, et elult tuleb võtta igat sekundit sajaga ja kõiges leida midagi head

Triin Roos
, Ajakirjanik
Copy
Lea Dali Lion, kes oli alati rõõmsameelne.
Lea Dali Lion, kes oli alati rõõmsameelne. Foto: Külli Rummel

28. veebruaril oleks armastatud lauljanna Lea Dali Lion, varasema nimega Liitmaa, tähistanud 48. sünnipäeva. 6. märtsi «Hommik Anuga» saates meenutasid oma ema Lead kolm last: Geiti Gerbera (11), Jasmiin Dali (13) ja Robi (27). 

27-aastasele Robile meenub kõige enam õdede beebiiga, kuna poeg oli emale abiks ja hoidis väikseid õdesid päris palju. «Leal oli vaja kontserdile minna ja ma olin ainuke variant. Tatsasin beebiga mööda maja ringi, kõik oma tegevused said siiski tehtud – kõik kitarrimängud, filmide vaatamised ja muusikakuulamised,» räägib Robi. 

Muusika ei ole Lea lastest mööda läinud. Robi jaoks on muusika põhitegevusala, tüdrukud mängivad samuti pilli. «Muusikahuvi tärkas pärast Lea lahkumist eriti tugevalt. See on mingisugune side mängida Lea lugusid. Mängida neid noote ja laulda neid sõnu,» räägib Robi. Tütred meenutavad, et nad laulsid koos emaga lastelaule.   

Lea sünniaastapäeva puhul ilmus raamat «Tahaks veel midagi öelda... Lea Dali Lion», mille autorid on Marek Sadam ja Inge Pitsner. Raamatus räägivad lugusid Least paljud tema sõbrad ja kolleegid. Kogu raamatu müügist saadud tulu läheb laste heaks ja nende unistuste täitmiseks. Poeg Robi ütleb, et raamat on tohutult suur asi ja see on väga armas kõigist nendest inimestest, kes tahtsid seda teha. «Kõik inimesed olid hingega asja juures,» sõnab ta.

«Tal oli väga palju asju öelda. Kui ta enam rääkida ei saanud hästi, siis ta joonistas mulle ja seletas kirja teel, mis suured plaanid tal on. See oli tal lõpuni nii, et tal oli väga palju ideid. Uued singlid, mida tahaks avaldada. Tal oli vist mitme inimese elu jagu ideid,» avaldab poeg. 

«Tahaks veel midagi öelda... Lea Dali Lion»
«Tahaks veel midagi öelda... Lea Dali Lion» Foto: Raamat

Kuidas lapsed ema sünnipäevasid tähistasid?  

Lapsed meenutavad ema sünnipäevade tähistamist. Tüdrukud räägivad, et sünnipäeva hommikutel tehti emale üllatusi. Kingiks oli kas mõni meisterdatud või ostetud asi. Ühel sünnipäeval aga tegid tütred ja nende isa Leale küünaldest südame. Robile on meelde jäänud ema suur sünnipäevapidu, mis toimus nende Merivälja maja aias. Bändiliikmed tulid kohale ja toimus kontsert, mis aga ei meeldinud naabritele. See oli ajal, mil Robi oli umbes seitsmeaastane ja Lea oli väga tuntud, nii et tema nimi ja nägu olid iga plakati peal.

Poeg räägib, et tal oli emaga rohkelt lahkarvamusi. «Meie suhted on läbi käinud tulest ja tulest. Mina sain temalt needsamad sarved ja sellesama põikpäisuse, nagu tal endal noorena oli. Vähemalt neid jutte olen kuulnud oma vanaema suust. Kuna me olime identsed selles suhtes, siis me kaklesime suure osa ajast. Eriti kui oli tegemist loomingu teemadega. Meil oli võimuvõitlus,» avaldab Robi. «Mina olevat väga armukade laps olnud, ei kannatanud seda, et kõik tahtsid mu emaga kogu aeg rääkida,» tõdeb ta. Lõpuks said ema ja poeg aga rahujalale ja vimma nende vahele ei jäänud. «Me rääkisime siiralt ja ausalt ega võtnud üksteist kui pereliikmeid. Siis saime lõpuks nii palju kirveid jäädavalt maha maetud,» avaldab poeg. «Varem olid eelarvamused ja vanad mälestused, mida ei tasunud kaasas kanda,» ütleb ta. 

Lea Dali Lion andis ühe oma viimastest teleintervjuudest «Õhtu!» saatele.
Lea Dali Lion andis ühe oma viimastest teleintervjuudest «Õhtu!» saatele. Foto: Kaader saatest/Kanal 2

Millised eluõpetused on emast meelde jäänud?

Tütred räägivad, et peamine emalt saadud õpetus on see, et elust tuleb võtta igat sekundit sajaga ja kõiges tuleb leida midagi head. Robi räägib, et emalt on ta pärinud suure soovi kõike ise teha. «Teised ei oska nii hästi, tee ise. Kõik asjad, mis sul vaja teha on, teed ise. Kui on vaja pilli mängida, siis õpid selgeks ja mängid. Kui tahad endale uut telekalauda, siis õpid selgeks ja teed ise. Mulle jäi see nagu luu sisse lapsest saati. Sellepärast õppisin ka kõik pillid ise selgeks,» räägib Robi. Õdede sõnul tuleb vennal kõige paremini välja kitarrimäng.

Tüdrukud on olnud väga vaprad

Viimane aasta on olnud keeruline. Robi sõnul on tüdrukud olnud kõige vapramad. «Kõik lähedased on omal moel kaotust väga raskelt läbi elanud. Kuid tüdrukud on olnud kõvasti tugevamad kui valdav osa teisi,» räägib ta. Kuigi tütred teadsid pikalt, et ema ei olnud terve ja suurema osa tüdrukute elust oli ta käinud arsti juures, siis see teadmine ei pehmenda valusat lööki, mis lõpuks tuleb. Robi räägib, et pereliikmetele tegi palju muret see, et täpselt ei teatud, mida tüdrukud tunnevad.

Tütardel on aidanud vastu pidada ilusad mälestused ning ema kitarr, mida üks neist nüüd mängib.

Lea Dali Lioni lapsed «Hommik Anuga» saates.
Lea Dali Lioni lapsed «Hommik Anuga» saates. Foto: Kuvatõmmis saatest

Lea mälestuskontsert toimub 22. märtsil Tallinnas. Kontserdil esitavad Lea loomingut Teele Viira, Jarek Kasar, Elmar Liitmaa ja paljud teised muusikud. Piletimüügist kogutud raha läheb laste unistuste täitmise heaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles