Sky Newsi ajakirjanikud jäid kuulirahe alla: on ime, et me kõik pääsesime (2)

Triin Roos
, Ajakirjanik
Copy
Sky Newsi peakorrespondent Stuart Ramsay.
Sky Newsi peakorrespondent Stuart Ramsay. Foto: Kuvatõmmis videost.

Briti meediakanali Sky News peakorrespondenti Stuart Ramsayd ja tema meeskonda rünnati Kiievi lähedal. Operaator Richie Mocklerit kaitses kuulivest, kuid peakorrespondent Ramsay sai haavata. Ramsay kirjutab, kuidas rünnak ja nende imeline pääsemine aset leidis. 

Sõjas on kõik pidevas muutumises. «Ründealad ja taktika muutuvad, varem vaiksetesse kohtadesse tekivad ootamatult lahinguväljad, endistele lahinguväljadele saabub vaikus,» kirjutab Stuart Ramsay Sky Newsi artiklis sellest, kuidas tema meeskonda rünnati.

Pidev sündmuste muutumine tähendab seda, et ka ajakirjanike plaanid muutuvad. «Asusime ettevaatlikult teele Butša linna poole, kus eelmisel päeval oli Ukraina sõjavägi hävitanud Vene konvoi. Usaldusväärsed allikad andsid meile teada, et linnas on vaikne ja lubasid meile konvoid näidata ning juhtunust rääkida,» kirjutab Ramsay.  

Sihtkohta sõites mööduti kiirteedest ja suurtest teedest, kus vabatahtlikud kaevasid kaevikuid ning sõjavägi paigutas pealinna kaitseks suurtükke. Kuigi Butša linn on Kiievi kesklinnast ainult 30 kilomeetri kaugusel ja normaalsetes oludes jõuaks sinna kiiresti, läks ajakirjanikel aega mitmeid tunde. Teed olid suletud ja palju kordi tuli ümber sõita. «Siis nägime õhus Vene helikoptereid, mis laskusid maa poole ja avasid tule. Rahulikust paigast sai hetkega lahinguväli,» ütleb Ramsay.

Ajakirjanikel soovitati piirkonnast lahkuda ja tagasi Kiievisse minna, kuid teed, mida mööda oldi tuldud, olid nüüd muutunud väga ohtlikuks. Nendest teedest oli saanud uus rindejoon. 

Mindi teist teed kaudu, kus mingit liiklust ega ühtegi sõdurit ei olnud. «Kõik oli surmvaikne ja tundus mahajäetuna. Kuid siis järsku toimus plahvatus ja auto sai pihta, rehv lõhkes,» kirjutab Ramsay. Auto sattus täieliku kuulirahe alla. Esmalt väljus autost produtsent Martin Vowles, kes oli autot juhtinud. Temale järgnes kohalik produtsent Andrei Litvinenko. Autosse jäi veel kolm inimest, kes üritasid end kuulirahe eest kaitsta. «Arvasime, et Ukraina armee oli meie pihta ekslikult tule avanud. Karjusime, et oleme ajakirjanikud, kuid see ei aidanud. Teadsime, et peame autost väljuma ja ellu jääma,» ütleb Ramsay, kes autost väljudes sai kuuli alaselga.  

 «Kuigi sain kuuli, tundsin end väga rahulikult. Mul õnnestus kiiver pähe panna ja hakkasin juba põgenema, kui meenus, et autost tuleks kaasa võtta ka telefonid ja pressikaart,» räägib Ramsay. Lõpuks õnnestus ka viimasel meeskonnaliikmel Richie Mockleril autost põgeneda. Tundus uskumatu, et kõik viis meeskonnaliiget pääsesid eluga.

Ajakirjanikud varjusid lähedalasuvasse tehasehoonesse, kust Ukraina politsei nad peagi enda hoole alla võttis ja Kiievisse tagasi toimetas. 

«Meil väga vedas. Kuid tuhanded ukrainlased surevad ja Venemaa löögirühmad võtavad peresid sihikule täpselt samamoodi nagu meid, kes me lihtsalt rahulikult maanteel sõitsime. Sõda läheb iga päevaga aina hullemaks,» tõdeb ajakirjanik. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles