Miks on päevalille emotikon praegu populaarne? Sest see lill on Ukraina jaoks tähtis

Inna-Katrin Hein
Copy
Protestijad panemas Suurbritannias Londonis asuva Venemaa suursaatkonna ette päevalilli. Päevalill on Ukraina rahvuslill
Protestijad panemas Suurbritannias Londonis asuva Venemaa suursaatkonna ette päevalilli. Päevalill on Ukraina rahvuslill Foto: PETER NICHOLLS/Scanpix

Venemaa algatas 24. veebruaril Ukraina vallutussõja, mille lääs mõistis hukka. Ukrainat ja ukrainlasi aidatakse eri moel, nii sõjaliselt, humanitaarselt kui ka emotikonidega.

Ukraina lipp ning selle kaks värvi sinine ja kollane on saanud populaarseks kogu maailmas. Samuti pannakse sotsiaalmeedia postituste juurde agaralt emotikonina Ukraina lippu, kuid ka rahutuvi.

Yahoo News teatas, et Ukrainat toetatakse paljude positiivsete emotikonidega.

Meediaagentuur Meltwater Australia edastas, et päevalille emotikoni populaarsus on viimase nädalaga kasvanud üle 36 protsendi.

Päevalille emotikoni populaarsus kasvas kõigil tuntud sotsiaalmeedia platvormidel: Twitteris, Facebookis, Instagramis ja TikTokis. Analüütikute sõnul on emotikone kõige rohkem kasutatud koos teemaviidetega #standwithukraine (#seiskemukrainaga) ja #slavaukrain (#auukrainale). Mõlemad kutsuvad üles Ukrainat toetama.

Kuidas on päevalill seotud Ukrainaga? Yahoo Newsi andmetel kasvatatakse maailmas päevalilli kõige rohkem Ukrainas ja päevalill on Ukraina rahvuslill.

Päevalill viljapõllul Ukrainas Kiievi lähedal Dmõtrivkas. Foto on tehtud 14. juulil 2016
Päevalill viljapõllul Ukrainas Kiievi lähedal Dmõtrivkas. Foto on tehtud 14. juulil 2016 Foto: VALENTYN OGIRENKO/Scanpix

Maailmas mõjukad isikud on pannud oma postitustesse Ukraina lipu ja päevalille emotikoni, et nii Ukrainale toetust näidata.

Päevalille emotikon sai populaarseks pärast seda, kui sotsiaalmeedias levis video eakast ukrainlannast, kes rääkis Vene sõduriga. Video kohaselt küsis naine venelaselt, miks ta tuli Ukrainasse.

Naine soovitas panna sõduril taskusse päevalilleseemneid, et päevalilled kasvaksid, kui sõdurid Ukrainas surevad. Video sai sotsiaalmeedias üle kaheksa miljoni vaatamise, kuid selle ehtsuse kohta puudub kinnitus.

Lisaks päevalille emotikonile kogub populaarsust piksenoole emotikon, millega väljendatakse Ukraina ja Venemaa vahelist relvakonflikti.

Piksenoole emotikoni kasutasid sõja alguspäevadel palju Ukraina ajakirjanikud ning hiljem leidsid selle enda jaoks ka teised. See emotikon on ka erakorraliste uudiste juures.

Meediaagentuuri Meltwater andmetel on viimase nädala jooksul piksenoole emotikone kasutatud konfliktiolukorraga seoses enam kui pooles miljonis säutsus.

Venemaa alustas Ukrainas vallutussõda 24. veebruaril, kasutades ettekäänet, et Ukrainas on võimul neonatsid ja narkomaanid.

Lääs mõistis Venemaa rünnaku iseseisva Ukraina vastu hukka ning abistab ukrainlasi selles katastroofis. Üle ühe miljoni tsiviilisiku on põgenenud teistesse riikidesse.

USA sõjandusasjatundjate sõnul tahtis Venemaa Ukraina vallutada välksõjaga, kuid nii ei ole läinud. Nad lisasid, et Venemaa tegi kaks suurt viga: nad ei arvanud, et ukrainlased asuvad tulihingeliselt oma kodumaad kaitsma ja et lääs moodustab Venemaa vastu ühisrinde.

Paljudes maailma linnades protestitakse Venemaa vastu. Meeleavaldajad kannavad Ukraina lippe ja ka päevalilli.

Päevalill (Helianthus) on taimede perekond korvõieliste sugukonnast. Perekonna ladinakeelne nimi tuleneb sõnadest helios, mis tähendab päikest, ja anthus, mis tähendab lille.

Päevalille perekonda kuulub 52 liiki, mille looduslik levila on Põhja-Ameerika. Perekonnas on nii üheaastaseid kui ka mitmeaastaseid rohttaimi.

Kaht päevalille perekonna tuntuimat esindajat harilikku päevalille ja maapirni ehk mugul-päevalille kasvatatakse Euroopas ja mujal maailmas laialdaselt nii toidukultuuri kui dekoratiivtaimena.

Ukraina sõdurid tanki ja Ukraina lipuga Ida-Ukrainas Krõva Lukas 5. juulil 2014. Näha on ka päevalillepõldu. Päevalill on Ukraina rahvuslill
Ukraina sõdurid tanki ja Ukraina lipuga Ida-Ukrainas Krõva Lukas 5. juulil 2014. Näha on ka päevalillepõldu. Päevalill on Ukraina rahvuslill Foto: Evgeniy Maloletka/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles