Ukraina eurolaulik elas päevi lastega autos: ei uskunud, et need laulusõnad saavad reaalsuseks

Ketlin Kruse
, Reporter
Copy
Eurovisiooni võitja Jamala.
Eurovisiooni võitja Jamala. Foto: Reuters/ScanPix

2016. aastal Ukrainale Eurovisiooni võidu toonud Jamala ehk Sussana Alimivna Džamaladinova jagab ühismeedias, et elas lastega päevi ilma toiduta autos.

Kuus aastat tagasi laulis Jamala Eurovisiooni laval järgmised read: «Kui teie majja tulevad võõrad. Nad tapavad kõik ja ütlevad: «Me ei ole süüdi.» Kus on teie tunded? Kus on inimkond, kus? Keegi ei näe oma süüd. Te kõik neelasite nende hinge.»

Täna Ukrainas sõja eest põgenev lauljatar tunnistab, et poleks kunagi osanud arvata, et need read saavad reaalsuseks. «Kui ma 2014. aastal neid ridu kirjutasin... see oli laulu «1944» algus. Ma ei osanud arvata, et teise maailmasõja sündmused ei ole minevik, vaid saavad taas reaalsuseks.»

Ukrainas elav Jamala jagab Instagramis, et lahkus lastega Kiievist 24. veebruaril, kui Vene väed alustasid Ukraina pommitamist.

«Veetsime pea neli päeva autos ilma toiduta. Šokiseisundis ei tulnud kellelegi mõttesse midagi söödavat kaasa haarata,» meenutab ta.

«Miljonid naised ja lapsed on sunnitud jätma oma korterid ja muud asjad... kõik! Abikaasad on sunnitud riiki kaitsma,» räägib ta pisarsilmi. «Nii palju ohvreid, haavatuid, nende hulgas väikseid lapsi. Naised on sunnitud pommivarjendites sünnitama.» Jamala sõnab, et ei mõista selle verise terrori eesmärki.

«Sa viskasid mu Kiievist välja, mu enda korterist välja. Miks? Tuled sinna elama?» 

Kõigest olenemata ei suutnud lauljatar kauaks pommivarjendisse peitu jääda. «Minu otsus oli pommivarjendist lahkuda ja piirile minna, et olla võimalikult palju abiks,» selgitab ta. «Olen andnud umbes 30 intervjuud erinevatele rahvusvahelistele väljaannetele. Iga minut mõtlen sellele, kuidas panna kogu maailma mõistma: see pole ainult sõda Ukrainas. See on 21. sajandi suurim julm kuritegu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles