Viieaastane Briti poiss tunneb end tüdrukuna

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viieaastane Briti poiss tunneb end tüdrukuna
Viieaastane Briti poiss tunneb end tüdrukuna Foto: SCANPIX

Kui kolmeaastane Briti poiss Zach Avery sõnas oma emale, et on tüdruk, arvas ema, et see on lihtsalt lapse kasvufaasi segadus, mis hiljem kaob.

Kuid laps ei soovinud siis enam, et teda poisiks peetakse ning ta hakkas nõudma tüdrukuriided ja tüdrukute mänguasju, kirjutab The Telegraph.

Arstid diagnoosisid tal soolise identiteedi häire. Zach Avery on Suurbritannias üks nooremaid, kellel see häire diagnoositud on.

Nüüd viieaastasest Zachist on saanud tüdruk. Ta kannab patse, tal on roosad kleidid-seelikud  ning palju nukke. Vanemate sõnul on ta õnnelikum kui kunagi varem.

Kui laps eelkooli läks, teavitati õpetajaid ja teisi lapsi, et Zacahry on tüdruk, kes on lõksus poisi kehas.

Zachi ema, 32-aastase Theresa Avery sõnul ei ole ühiskond valmis selliseid inimesi veel tunnistama. Ta käivitas soolise identiteedi häirega inimeste kohta teavitamise kampaania.

«Ma tahaksin oma poega tagasi, kuid samas soovin, et laps oleks õnnelik. Kui see on tema tunne, siis las olla. Püüan teda toetada nii palju kui suudan,» lausus ema.

Ema sõnul oli Zach esialgu nagu väikesed poisid ikka, kuid 2010. aasta lõpul hakkas talle ühe lastesaate tüdrukust tegelane meeldima ning ta tahtis selle tegelase moodi olla.

«Ühel päeval ütles ta mulle, et ta on tüdruk. Arvasin, et laps on lihtsalt segaduses. Kuid ta ei jätnud jonni ning hakkas nutma kui keegi talle poiss ütles,» sõnas ema.

Zach püüdis endal vihahoos isegi peenist küljest tõmmata. Siis nägid vanemad, et asi on tõsine ning viisid lapse spetsialistidele näha. Pärast mitut kuud jälgimist ning uurimist langetasid arstid otsuse, et Zachil on sooidentiteedi häire.

Vanemate sõnul mängib Zach vaheldumisi poiste ja tüdrukute mänge. Nad püüavad teda riietada nii, et rõivad ei viitaks soole.

«Jätame talle vabad käed, kas ta soovib olla poiss või tüdruk. Võimalik, et ühel päeval saab temast jälle poiss, võimalik, et mitte,» lisasid vanemad.

Briti asjatundjate sõnul on soolise identiteedi häirega laste arv hakanud suurenema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles