FOTOD ⟩ Erasatelliidid jäädvustasid, kuidas Tšernihivi ehituspood hävines Vene rünnakus

Inna-Katrin Hein
Copy
Satelliidifoto, kus on näha Ukrainas Tšernihivis Vene mürsutabamuse saanud ehitus- ja kodupoodi Epicenter K
Satelliidifoto, kus on näha Ukrainas Tšernihivis Vene mürsutabamuse saanud ehitus- ja kodupoodi Epicenter K Foto: BlackSky/Scanpix

Erafirmadele kuuluvad Maad jälgivad satelliidid jäädvustavad Venemaa sissetungi Ukrainasse. Maxar Technologiese ja Planeti suure eraldusvõimega fotosid tegevad satelliidid dokumenteerivad Vene vägede liikumist ja Ukraina strateegilistele sihtmärkidele, näiteks õhuväebaasidele, tekitatud kahju.

USA-s Virginias asuva ettevõtte BlackSky fotod näitavad, et Venemaa rünnakud ja hävingu külvamine ei ole piirdunud ainult sõjalise tähtsusega rajatistega, teatab livescience.com.

27. veebruaril postitas BlackSky Twitterisse Ukraina suuruselt teise linna Harkivi kohal tehtud satelliidipildid. Näha on Venemaa mürskudest tekkinud uusi kraatreid, mis «ääristavad elamurajoone, põhjustades kahju ka lähedal asuvatele teeninduskohtadele ja poodidele», kirjutasid BlackSky esindajad Twitteri postituses.

BlackSky postitas 28. veebruaril Twitterisse fotod, millel on näha Ukrainas Tšernihivis asuvat ehitus- ja kodupoodi Epicenter K leekides ja paksust suitsust ümbritsetuna.

Satelliidifotod tehti 28. veebruaril kell 12.22 kohaliku aja järgi. BlackSky esindajate teatel tabasid poodi Vene mürsud. Lisaks on fotosid, millel on näha poest paarisaja meetri kaugusel asuvaid põlenud alasid.

Satelliidifoto, millel on näha Ukrainas Tšernihivis Vene mürsutabamuse saanud ehitus- ja kodupoodi Epicenter K. Paremal on väiksem foto sellest, milline nägi kauplus varem välja. Vasakul väiksemal fotol on näha Vene rünnakus kahjustada saanud alasid poe lähedal
Satelliidifoto, millel on näha Ukrainas Tšernihivis Vene mürsutabamuse saanud ehitus- ja kodupoodi Epicenter K. Paremal on väiksem foto sellest, milline nägi kauplus varem välja. Vasakul väiksemal fotol on näha Vene rünnakus kahjustada saanud alasid poe lähedal Foto: BlackSky/Scanpix

Venemaa invasioon Ukrainasse on eelkõige humanitaar- ja geopoliitiline katastroof, kuid sellel võib olla ka märkimisväärne mõju kosmoselendudele ja teadusuuringutele. Venemaa teatas, et peatab näiteks Venemaa Sojuzi rakettide stardid Lõuna-Ameerikas Prantsuse Guajaanas Kourous asuvast Euroopa kosmosekeskusest.

Lisaks ütles Venemaa kosmoseagentuuri Roskosmos juht Dmitri Rogozin, et Venemaale kehtestatud majandussanktsioonid võivad hävitada partnerluse rahvusvahelises kosmosejaamas (ISS). 

Roskosmose juhi sõnul hooldatakse kosmosejaama ja korrigeeritakse ISS-i kurssi Venemaa kosmoselaeva Progress abil ning samuti aitab see ennetada ISS-il kokkupõrkeid kosmoseprügiga. Ilma Venemaa hooldustöödeta kukuks ISS alla üsna suvalisse kohta Maal.

Venemaa alustas Ukraina vallutamise sõda 24. veebruaril, olles alates möödunud aastast kogunud väeüksusi ja relvastust Ukraina piiri äärde.

Ukrainlased, kaasa arvatud presidet Volodõmõr Zelenskõi, keda Venemaa president Vladimir Putin nimetas natsiks ja narkomaaniks, lubasid võidelda oma kodumaa eest viimse veretilgani.

Euroopa Liit, USA ja NATO abistavad Ukrainat ja ukrainlasi. Poliitikaekspertide sõnul mängis Venemaa end nurka ja president Putin ei ole enam tõsiseltvõetav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles