VIDEO ⟩ Ukraina aktivist puhkes Boris Johnsonit küsitledes nutma: kolmas maailmasõda on alanud ja lapsed võtavad pommitabamused enda peale

Kristiina Reimand
, Reporter/toimetaja
Copy
Daria Kaleniuk (seljaga) ja Boris Johnson
Daria Kaleniuk (seljaga) ja Boris Johnson Foto: Leon Neal/AP/Scanpix

Teisipäeval külastasid Briti peaminister Boris Johnson ja NATO peasekretär Jens Stoltenberg Eestit. Samal päeval käisid nad ka Poolas ning Varssavis toimunud pressikonverentsil sai peaminister Johnson mõtiskleda vastuste üle äärmiselt valusatele küsimustele.

Võrreldes Eestiga oli Poolas toimunud pressikonverents veidi emotsionaalsem. Ukraina korruptsioonivastase võitluse keskuse juht Daria Kaleniuk küsis Johnsonilt kriitilisi küsimusi ning puhkes rusuvate emotsioonide all nutma. Ta oli Ukraina-Poola piiri ületanud vaid mõni päev varem, vahendab The Guardian

«Ukraina naised ja lapsed on sügavas hirmus, sest taevast langevad pommid ja raketid. Ukraina inimesed paluvad meeleheites lennukeelutsooni, et oma riiki kaitsta,» sõnas Kaleniuk ning rõhutas lennukeelutsooni vajalikkust.

Daria Kaleniuk
Daria Kaleniuk Foto: Leon Neal/AP/Scanpix

«Mis on alternatiiv lennukeelutsoonile? NATO ei ole valmis kaitsma, sest NATO kardab kolmandat maailmasõda. Mis on aga alternatiiv? Vaadata pealt? Kolmas maailmasõda on juba alanud ja Ukraina lapsed on need, kes pommitabamused enda peale võtavad,» rääkis Kaleniuk.

«Te räägite rohkematest sanktsioonidest, peaminister, aga Roman Abramovitš (Vene oligarh) ei ole sanktsioneeritud, ta on Londonis. Tema lapsed ei ole pommirünnakute all, ta lapsed on Londonis. Putini lapsed on Hollandis ja Saksamaal.»

«Te olete Poolas. Te ei ole Kiievis, peaminister. Te ei ole Lvivis. Sest te kardate,» sõnas aktivist.

Johnson nentis, et lennukeelutsoon pole kahjuks võimalik. «Ma tahan öelda, et ma teadvustan, et ei ole palju, mida me saame Suurbritannia valitsuse tasandil teha, et aidata teid nii, nagu te soovite. Ma pean olema selles suhtes aus. Kui te räägite lennukeelutsoonist... kahjuks tähendaks see seda, et Ühendkuningriik tegeleks Vene lennukite allatulistamisega ja osaleks otseses võitluses Venemaaga. See on miski, mida me ei saa teha,» vastas Johnson. 

Ta lisas, et Suurbritannia oli üks esimesi, kes majandussilmust Putini režiimi ümber pingutas, ja rõhutas, et «Putin ja Putin üksi» vastutab Ukraina inimeste kannatuste eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles