Putin on korduvalt näidanud, et ei kõhkle sõjalise jõu kasutamisest ja tema ohjamisel on NATOl võtmeroll, ütles Islandi eksvälisminister Jón Baldvin Hannibalsson intervjuus Askur Alasele, mis ilmub täismahus märtsikuises „Keskusis“. Just Hannibalssoni ministriksoleku ajal tunnustas Island (esimesena maailmas) taasiseseisvunud Eesti Vabariiki.

„Kuigi Ukraina pole NATO liige, sõltub väga palju NATO valmisolekust toetada ukrainlasi sel ohtlikul ajal. Suured küsimused on: kas NATO jääb kõrvale ega tee midagi, kui Venemaa mereväed sulgevad Ukraina juurdepääsu Mustale merele ja korraldavad sõjalise sissetungi Ukrainasse läbi Odessa? Või kas Putini ähvardused kasutada tuumarelva on reaalsed ja kas need halvavad NATO igasuguse sõjalise tegevuse?“ ütles Hannibalsson, kes pidas külma sõja lõpul NATOs ja ÜROs sütitavaid kõnesid Balti riikide ja Ukraina toetuseks.

Kolmanda maailmasõja lävel me Hannibalsssoni hinnangul veel pole. „Kuid Putin on ikka ja jälle näidanud, et ta ei kõhke sõjalise jõu kasutamisest, kui ta on piisavalt kindel, et pääseb sellest suuremate probleemideta. Kes ta on? Endine KGB ohvitser, kes on avalikult väitnud, et Nõukogude Liidu lagunemine oli 20. sajandi suurim katastroof. Venemaa diktaatorina on tal põrgulik missioon: taastada Vene impeerimum. Ja teha nii, et Venemaad kardetaks tuumarelva omava ülijõuna,“ ütles Hannibalsson.

Kas Putini ähvardused kasutada tuumarelva on reaalsed ja kas need halvavad NATO igasuguse sõjalise tegevuse?

Praegu hämmastab teda, et ELi juhtriik Saksamaa tegi Putini Venemaaga kuni viimase hetkeni koostööd, ehitades Nord Streami gaasitoru ja kinnistades sellega Saksamaa energiasõltuvuse Kremlist lähitulevikuks. „Missugune poliitiline juhtimine see on? See näitab, et Saksamaa endine kantsler Angela Merkel oli ja on poliitilise liidrina räigelt ülehinnatud,“ nentis Hannibalsson.

Hannibalssoni hinnangul on Ukrainas toimuvas sõjas on süüdi nii EL, kes oleks pidanud aitama Ukrainal täita kiirendatud korras esmalt Euroopa Majanduspiirkonda, seejärel ELi astumise nõudeid, kui ka Ukraina enda poliitiliselt küündimatu varasem juhtkond.

Kommentaarid
Copy