Kuidas hooldada õigesti oma riideid?

Kaup24
Copy
Foto: Pixabay

Riided on valmistatud väga erinevatest materjalidest, mis tähendab ka seda, et nende eest hoolitsemine, pesemine kui ka triikimine, võib nõuda erinevaid võtteid ja tingimusi. Siidist kleidi ja puuvillast valmistatud pluusi eest tuleb erinevalt hoolt kanda. Tea, kuidas enda riideid hooldada nii, et need peaksid kaua vastu ning ei kaotaks kiiresti oma vormi.

Vali õige triikimissüsteem

Kõigil on kodus triikraud ja kui küsida inimestelt, kas nad oskavad seda kasutada, siis loomulikult saame vastuseks jah. Triikimisraua kasutamine ei ole tõepoolest midagi keerulist, aga tihtipeale tuleb ette, et inimene tegelikult ei tea, milliseid funktsioone kasutada riiete triikimiseks. Teine triikimissüsteem, mis on aina populaarsemaks muutunud, on riiete aurutid - need on tegelikult väga heaks lahenduseks, kui sinu garderoobis on palju riideid, mis on valmistatud õrnast materjalist: siidist, meriinovillast jne. Selline triikimissüsteem kulub tegelikult ära igas majapidamises. Seega tuleks alustada sellest, et vaadata üle, millised triikimise võimalused on olemas, millised riided on sinu garderoobid ja vajadusel soetada midagi uuemat, midagi, mis vastab kõikidele sinu vajadustele.

Enne riiete triikimist või aurutamist tuleb tutvuda riideesemel oleva sildiga, mis määrab ära, kuidas seda pesta, millistel temperatuuridel triikida. Seega on hea jätta need sildid alles või pidada meeles, millised on pesemise ja triikimise tingimused riietele. Valides valed võtted, võid triikimisega kahjustada enda rõivaid, seda eriti, kui hakkad neid triikima liiga kõrge temperatuuriga. Madalam temperatuur ei tee midagi halba, lihtsalt sellega ei pruugi sa saada riideid sirgeks.

Erinevate materjalide triikimise temperatuurid:

  • Puuvill on materjal, mis kannatab kõrgemaid temperatuure, seda võid triikida 180-220 kraadises vahemikus.
  • Linase materjali triikimise temperatuur on 215-240 kraadi.
  • Viskoos - 150-180 kraadi.
  • Vill - 160-180 kraadi.
  • Siid - 140-165 kraadi.

Paljudel triikraudadel on temperatuuri vahemike märgistamiseks kasutatud tärnide süsteemi, pea meeles, et need tähendavad järgmist:

  • * < 110 °C
  • * * < 150 °C
  • * * * < 200 °C

Vastavalt sellele juhendile vali õige temperatuur ja triigi oma riideid õigesti.

Vali õige pesemise viis

Lisaks triikimisele tuleb tähelepanu pöörata ka pesemisele. Õnneks on ka see toodud välja riietele kinnitatud sildil. Kui sellele on märgitud, et riideid tuleks pesta käsitsi, siis on seda soovituslik ka teha. Pesumasin võib õrnemast materjalist riideid rikkuda ja muuta nende vormi, seetõttu tasub alati eelistada käsipesu villaste kampsunite, sokkide või siidist kleidi pesemisel.

Juhul, kui oled riietelt eemaldanud pesupesemise märgised ja kahtled, kuidas seda pesta, siis eelista alati pesu pesemist madalamal temperatuuril, selleks sobib hästi 30 kraadi. Kui sa oled pesemas rätikuid või voodilinasid, siis neid tasuks pesta umbes 60 kraadises vees, et eemaldada mustus, bakterid.

Kui sinu riietel on plekid, siis sa ei pea neid pesema kõrgemal temperatuuril, vaid proovi see eemaldada enne pesumasinasse panekut või lisa sellele plekieemaldaja. Seejärel aseta pesumasinasse ja pese kasvõi 30 kraadi juures. Kõrgem temperatuur ei ole alati hea ja ei aita paremini plekkidest lahti saada.

Järgi riietel olevaid pesu ja hooldamise juhiseid ja võid olla kindel, et sinu riided püsivad kaua kaunid ja ilusad.

Copy
Tagasi üles