Nädala lõpuni harjutavad NATO hävituslennukid Eesti kohal madallende

Heveli Tuisk
, REPORTER- TOIMETAJA
Copy
Belgia õhuväe piloodid teevad madallende hävituslennukitel F-16.
Belgia õhuväe piloodid teevad madallende hävituslennukitel F-16. Foto: Kaitseväe Peastaap/baf/bart Rosselle

Õhuvägi annab teada, et esmaspäevast laupäevani toimuvad Eesti kohal madallennud hävituslennukitega. Harjutusi püütakse teha madallennu aladel ja mitte madalamal kui 152 meetrid, see siiski ei välista võimalust, et inimesed võivad kuulda suuremat müra.

Madallennud toimuvad Edela-, Lõuna-, Ida- ja Kesk-Eestis mitte madalamal kui 152 meetrit (500 jalga) tööpäevadel kell 14:20 kuni 16:00 ja laupäeval 08:20 kuni 10:00. On võimalik, et lennukid mööduvad asulatest või üksikutest taludest, kuid võimalusel püütakse asustatud alasid siiski vältida, kirjutab mil.ee.

Balti riigid on eraldanud oma õhuruumis alad, kus võib harjutada madallende. Ka Eestis on eraldi sellised alad, kus NATO liikmesriigid oma harjutusi läbi viivad.

Meie õhuturvet tagavad lannukid baseeruvad Ämari lennubaasis, kuhu 24. veebruaril saatus USA juurde hävituslennukeid Vene Föderatsiooni agressiooni suhtes Ukraina vastu. Teine Balti riikide baas asub Leedus Šiauliai lennubaasis.

Madallennu harjutused on kooskõlas Eesti seadustega ning neid sooritatakse kokkuleppel Transpordiameti ja Lennuliiklusteeninduse AS-ga. Põhja-Atlandi Nõukogu otsuse kohaselt valvavad NATO liikmesriikide õhujõud Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi.

Belgia õhuväelasid alustasid õhuturbemissiooni Ämaris 1. detsembril, mil Itaalia õhujõud andsid Balti riikide õhuruumi turvamise valvekorra üle. Belgia on varem Ämaris õhuturbemissioonil osalenud kahel korral – 2016. ja 2017. aastal.

F-35 hävitajad harjutuslennul Ämari lennuväljal.
F-35 hävitajad harjutuslennul Ämari lennuväljal. Foto: Konstantin Sednev
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles