Legendaarsed viimased sõnad lausunud Ussisaare sõdur on siiski elus (1)

Getter Trumsi
, Tegevtoimetaja
Copy
Ussisaare kaitsja legendaarsed sõnad on saanud üleilmselt tähelepanu. Pildil on sõnu näha Austraalia meeleavaldustel.
Ussisaare kaitsja legendaarsed sõnad on saanud üleilmselt tähelepanu. Pildil on sõnu näha Austraalia meeleavaldustel. Foto: AFP/SCANPIX

Möödunud nädalal Ukrainat rünnanud Venemaa vallutas 24. veebruari õhtuks Zmeinõi ehk Ussisaare. Seda pärast seda, kui saart kaitsnud Ukraina piirivalvur lausus need legendaarsed sõnad: «Vene sõjalaev, käi p****e!». Algselt teatati, et kõik 13 Ussisaart kaitsnud piirivalvurit surid, kuid 28. veebruari pärastlõunal kinnitas Ukraina merevägi, et nad on siiski elus. 

Venemaa president Vladimir Putin tunnustas möödunud esmaspäeval Donetski ja Luganski isehakanud rahvavabariike ning ööl vastu neljapäeva alustas täiemahulist sõda Ukraina vastu.

Neljapäeva õhtul, tund enne südaööd, teatas Ukraina siseministeerium, et valitsus kaotas kontrolli Zmeinõi ehk Ussisaare üle. Ukrainale kuuluv Odessa lähistel asuv saar oli aastatel 2004–2009 Ukraina ja Rumeenia vahel vaidlusalane objekt.

Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi sõnul ei andnud keegi alla, kuid kõik 13 Ussisaart kaitsnud piirivalvurit surid. Zelenskõi ütles, et annab kõigile saare kaitsjatele aunimetuse «Ukraina kangelane», mis on Ukraina kõrgeim aunimetus.

Siiski elus

Pärast seda, kui Venemaa Ussisaare vallutas, kaotas Ukraina piirivalve ühenduse saarega, vahendab Independent, The Guardian ja The Washington Post. Ukraina väitis esialgu, et kõik 13 sõdurit surid saart kaitstes. Venemaa eitas seda ja väitis, et piirivalvurid andsid alla.

Laupäeval teatas aga Ukraina piirivalve, et esialgne info sõdurite surmast võis olla vale. «Meil on tugevalt põhjust arevata, et Ussisaare kaitsjad on elus. Esialgne informatsioon, et piirivalvurid surid, tuli enne, kui nendega kontakt kaotati,» väideti teadaandes. 

«Siiralt loodame, et meie poisid jõuavad koju! Au Ukraina kaitsjatele!»

Sama teatas The Kyiv Independent ka oma Twitteri lehel. 

28. veebruari pärastlõunal teatas Ukraina merevägi, et Ussisaart kaitsnud piirivalvurid on elus. Vene väed võtsid nad vangi, vahendab Postimees

Legendaarsed sõnad

Pärast saare langemist Venemaa kätte hakkas ühismeedias levima audioklipp, millel on väidetavalt kuulda ühe saart kaitsnud Ukraina sõduri viimased sõnad.

Audiovestluse alguses on Vene sõjalaeva hoiatus: «Siin sõjalaev. Ma kordan, siin Vene sõjalaev. Soovitan teil relvad maha panna ja alla anda. Muidu teid pommitatakse.»

Seejärel on kuulda Ussisaart kaitsnud sõduri sõnu: «Ongi kõik.» Ta küsib kaassõdurilt, kas ta peaks nad p****e saatma. «Igaks juhuks,» vastab teine.

Nõnda kostavad väidetavalt sõduri viimased sõnad Ussisaarelt: «Vene sõjalaev, käi p****e!»

Ukraina siseminister kinnitas, et audiklipp on autentne. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles