Dirigent Valeri Gergijevit ootab Putini toetamise tõttu poodiumitelt eemaldamine (4)

Triin Roos
, Ajakirjanik
Copy
Tuntud dirigent Valeri Gergijev, 29. jaanuaril 2022.
Tuntud dirigent Valeri Gergijev, 29. jaanuaril 2022. Foto: Artyom Geodakyan, Scanpix

Rahvusvaheliselt tuntud Venemaa dirigenti Valeri Gergijevit ähvardab ametikohtade kaotus, kuna ta ei mõista hukka Venemaa sõjategevust Ukrainas. 

Osseedi päritolu Valeri Gergijev (68) on vene dirigent. Ta on Peterburi Maria teatri peadirektor ja kunstiline juht, Müncheni Filharmoonia peadirigent ja Peterburi Valgete Ööde festivali kunstiline juht.

Väidetavalt on Vene maestro teinud mitmeid avaldusi Venemaa president Vladimir Putini toetuseks ja seetõttu saanud paljude pahameele osaliseks. Mitmed Euroopa juhtivad institutsioonid, ka Müncheni Filharmoonia, ähvardavad Gergijeviga sidemed katkestada, kui ta ei mõista hukka Vene vägede sissetungi Ukrainasse, vahendab The New York Times.

Klassikalise muusikamaailma staar Gergijev heidetakse kõrvale erinevatest ettevõtmistest, kuna ta on seotud Putiniga, kes on olnud dirigendi kauaaegne sõber. Putin ja Gergijev on tuttavad alates 90ndate aastate algusest. Putin on rahastanud Gergievi teatrit ja andnud talle mitmeid auhindu. Gergiev toetas Putini tagasivalimist ja tunnustab tema poliitikat. Seetõttu ähvardab Gergijevit nüüd oht kaotada mitu olulist ametikohta, sealhulgas Müncheni poodiumikoht ja Rotterdami Filharmooniaorkestri audirigendi koht.

Peterburi Maria teatri juht ja dirigent Valeri Gergijev on pälvinud Lääne muusikamaailma pahameele, kuna pole hukka mõistnud Putini alustatud sõda Ukrainas. 
Peterburi Maria teatri juht ja dirigent Valeri Gergijev on pälvinud Lääne muusikamaailma pahameele, kuna pole hukka mõistnud Putini alustatud sõda Ukrainas. Foto: Stanislav Krasilnikov, Scanpix

Müncheni linnapea Dieter Reiter esitas reedel, 25. veebruaril ultimaatumi öeldes, et Gergiev peab enne esmaspäeva hukka mõistma «julma agressioonisõja, mida Putin peab Ukraina vastu» või vallandab orkester ta kolm aastat enne lepingu lõppemist.

Rotterdami Filharmooniaorkester andis sarnase hoiatuse, ähvardades ära jätta septembriks kavandatud «Gergievi festivali». La Scala teater Milanos teatas, et hr Gergiev jäetakse Tšaikovski lavastuse «Padaemand» eelseisvatest etendustest ja muudest ettevõtmistest kõrvale, kui ta otsekohe Putinit tagasitõmbuma ei kutsu.

Viini Filharmoonikud teatasid neljapäeval, et härra Gergiev ei juhi enam orkestrit kolmel reede õhtul algaval kõrgetasemelisel kontserdil, New Yorgis asuv kontserdimaja Carnegie Hall tühistas reedel kaks Maria teatri orkestri maikuu kontserti, mida pidi juhtima Gergijev.

Väljaandel The New York Times pole õnnestunud Gergievilt veel kommentaari saada.  

Vene dirigent Valeri Gergiev ja maailmakuulus Hispaania tenor Placido Domingo gala kontserdil Moskvas 2018. aastal.
Vene dirigent Valeri Gergiev ja maailmakuulus Hispaania tenor Placido Domingo gala kontserdil Moskvas 2018. aastal. Foto: Pool New, Scanpix
Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles