USA: Vene sõjajõud võivad Ukraina konfliktis võtta sihtmärgiks ka satelliidid (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Meie planeedi ümber on satelliitide võrgustik. Pilt on illustreeriv
Meie planeedi ümber on satelliitide võrgustik. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Ameerika Ühendriikide riikliku luureamet (NRO), mis tegeleb USA luuresatelliitidega, juht Christopher Scolese sõnas, et Vene sõjajõud võivad Ukraina konfliktis võtta sihtmärgiks ka satelliidid.

Scolese, kes esines USA kosmose julgeoleku teemalisel konverentsil lisas, et on selgelt näha, mis on Venemaa eesmärk Ukrainas, allutada see riik ja laiendada oma mõjuvõimu lääne suunas, kirjutab livescience.com.

«Venemaa strateegiast ja taktikast võib välja lugeda, et nad tahavad konflikti laiendada ning ei saa välistada, et isegi kosmosesse, kus on paljudel riikidel erinevaid satelliite,» nentis NRO juht Scolese.

Ameeriklane ei täpsustanud, milliseid meetmeid Venemaa võib konflikti kosmosesse viimiseks kasutada, kuid ta märkis, et USA luure andmetel tegeleb Venemaa alates veebruari algusest aktiivselt GPS-signaalide segamisega. Ta kutsus nii kommerts- kui valitsussatelliitide operaatoreid üles olema ettevaatlikud ja jälgima Venemaa tegevust. 

«Oluline on tagada, et süsteemid oleksid turvalised ja praeguses olukorras tuleb pidevalt satelliite jälgida, sest nagu teada, on venelased väga osavad küberründajad. Samas on raske öelda, et kui kaugele on venelased nõus oma eesmärkide saavutamisel minema. Arvan, et läänes tuleks olla valmis halvimaks,» teatas Scolese.

USA kosmoseagentuuri NASA teatel ähvardas Venemaa kosmoseagentuur Roskosmos, et lõpetab lääne astronautidega rahvusvahelises kosmosejaamas (ISS) koostöö.

Mitme riigi juhid on mõistnud 24. veebruaril alanud Venemaa invasiooni Ukrainasse hukka. Lääs teatas Venemaale uute sanktsioonide kehtestamisest, need on põhijoontes majanduslikud. Samas on neid, kelle arvates mingid sanktsioonid Venemaa presidenti Vladimir Putinit ja tema sõjalist masinavärki ei peata.

Cnn.com teatel liikusid Vene väeüksused Ida-Ukrainasse ja sealt edasi. Samuuti liigub vägesid Valgevenest Ukrainasse. Ukraina mitmele linnale on tehtud raketirünnakuid, kuulda on plahvatusi ja tulistamist, kaasa arvatud pealinnas Kiievis. Kohalikud võimud on suunanud inimesi metroojaamadesse varju.

Venemaa ideoloogia kohaselt on Ukraina olnud alati Venemaa osa ning pärast Nõukogude Liidu kokkuvarisemist 1991 ei oleks Ukrainast tohtinud iseseisvat riiki saada, sest Putini sõnul puudub ukrainlastel visoon ja tahe olla iseseisvad.

Ukrainlased vaidlevad sellele vastu ja seisavad oma kodumaa vabaduse eest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles