VIDEO ⟩ Etna purskab taas, tekitades 12 kilomeetri kõrguse suitsu- ja tuhatorni

Inna-Katrin Hein
Copy
Euroopa kõige kõrgem ja aktiivsem vulkaan, Sitsiilias asuv Etna hakkas taas purskama
Euroopa kõige kõrgem ja aktiivsem vulkaan, Sitsiilias asuv Etna hakkas taas purskama Foto: ANTONIO PARRINELLO/Scanpix

Itaalia Sitsiilia saarel asub maailma üks aktiivsemaid vulkaane Etna, mis hakkas 21. veebruaril taas purskama, saates suitsu- ja tuhapilve 12 kilomeetri kõrgusele.

Itaalia vulkanoloogide teatel on Etna põhimõtteliselt kogu aeg aktiivne, kuna sealt tuleb sageli suitsu, kuid nüüdsed pursked on tingitud magmakogumist, mis üritab välja pääseda ja need on varasemast võimsamad, teatab reuters.com.

Etna sülgas juba selle aasta jaanuaris laavat, siis rahunes mõneks ajaks ja nüüd on taas ärkvel. Sitsiillased on jäädvustanud hiiglaslikku suitsu- ja tuhatorni, jagades pilte sotsiaalmeedias.

Sitsiillaste sõnul on nad vulkaani vaatemänguga harjunud ja nad ei karda elada selle lähedal.

Itaalia Sitsiilia saarel asuv Etna vulkaan, mis on Euroopa kõige kõrgem ja aktiivsem, hakkas taas purskama, saates tuha- ja suitsupilve 12 kilomeetri kõrgusele
Itaalia Sitsiilia saarel asuv Etna vulkaan, mis on Euroopa kõige kõrgem ja aktiivsem, hakkas taas purskama, saates tuha- ja suitsupilve 12 kilomeetri kõrgusele Foto: ANTONIO PARINIELLO/Scanpix

Seni ei ole keegi ega midagi vulkaanipurskes kannatada saanud, samas Etna lähedased linnad ja külad on kaetud tuhaga.

Sitsiilia suurima linna Catania lennuväljal katkestati 21. veebruaril ajutiselt lennud, nüüdseks on lennuliiklus seal taastunud.

Sitsiilia Etna vulkaani kõige võimsam purse toimus 1699. aastal, kui purse lõhkus osa vulkaani kraatrist ning laava jõudis Cataniasse ja merre, mis asuvad Etnast paarikümne kilomeetri kaugusel.

Etna on tegevvulkaan Sitsiilia idaosas, Euroopa kõrgeim vulkaan ja üks aktiivsemaid vulkaane maailmas.

Vulkaani kõrguseks on määratud 3357 meetrit, kuid kõrgus muutub sõltuvalt pursetest.

Etna on ka Itaalia kõrgeim tipp Alpidest lõuna pool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles