Kas raha lapib teeaugud? Kohalik naine lõhkus august läbi sõites auto esirehvi (1)

Triin Roos
, Ajakirjanik
Copy
Lauliku tänavalt edasi saamiseks tuleb nendest aukudest kuidagi üle pääseda.
Lauliku tänavalt edasi saamiseks tuleb nendest aukudest kuidagi üle pääseda. Foto: Erakogu

Elva inimestele teevad muret löökaugud tänavatel. Tegemist on igatalvise probleemiga, mis tekitab küsimuse, kas ohtlikud augud ongi paratamatus, millega leppida tuleb või on siiski midagi võimalik aukude ennetamiseks ära teha. Elu24 uuris Elva Vallavalitsuselt, kas on lootust teede olukorra paranemisele.

Facebooki grupis ELVA kirjutab üks Elva elanik: «Elvas täna, Kärneri tänaval, kohtumine võimsa «löökauguga» – ratas oleks peaaegu alt ära tulnud. Edasi sõites oli veel 3–4 väga sügavat löökauku, õnnestus neid vältida. Olemata teab mis tee-ehitus insener... No kui raske on neid löökauke parandada? Kas eksisteerib veenev seletus, miks need hiigelsügavad ja hiigelohtlikud löökaugud peavad olemas olema?»

Eriti keerulised on teeolud väiksematel tänavatel.
Eriti keerulised on teeolud väiksematel tänavatel. Foto: Erakogu

Teeaukude üle kurdavad ka paljud teised Elva elanikud. «Eha tänaval vett täis sügavad augud! Täna põrutasin ühest läbi, nüüd sõidan ringiga! NB! Seda tänavat lapiti eelmine aasta nagu «Võimalik vaid Venemaal» saates,» kirjutab Ülle.  

Ühel inimesel juhtus aga nii, et august läbisõitmise tagajärjel purunes rehv. «Puiestee tänaval Veevärgi maja vastas on ka sügav auk, auto tuli vastu ja olin sunnitud august läbi sõitma, kusjuures kiirust polnudki midagi... tagajärjeks purunenud esirehv,» ütleb Lea.  «Tule sõida Rukki tänavale. Vaata, mis auto siis teeb. Nt minu auto läheb nüüd tänu sellele remonti,» kirjutab Svetlana. «Kui sõidad löökaugust läbi, jää võimalusel kohe seisma ja tee autost ja löökaugust fotod/video. Tõendusmaterjal, mille alusel tekib võimalus teeomanikult hüvitist nõuda juhul kui autoremont vajalik,» annab Valmar nõu. 

Teeaugud Elvas lasteaia juures.
Teeaugud Elvas lasteaia juures. Foto: Erakogu

ELVA grupis oleva postituse kommentaarides avaldavad elanikud muret ka lasteaedade juures asuvate teede osas. «Õnneseene ümbruse teed on ka jääauke täis,» ütleb Kadi.   

Sarnaseid kommentaare leiab teeaukude teemalise postituse alt arvukalt. 

Selgitab abivallavanem Kristjan Vilu

Elu24 küsis teede olukorra kohta kommentaari Elva vallavalitsuselt. Abivallavanem Kristjan Vilu vastab, et Kärneri tänava löökaugud on nüüdseks parandatud. «Ajaga võidu joostes käib üle linna löökaukude järkjärguline parandamine,» ütleb Vilu. 

Kas löökauke oleks võimalik ennetada? «Ennetada löökauke on pea võimatu, selle eelduseks on kõikide remontimata tänavate kapitaalremont. Löökaukude teke on seotud mitme mõjutaja kokkusattumusel. Esmalt vana katend ja ebapiisav aluskiht. Külmade ilmadega maapind kerkib ja katendisse tekivad mõrad. Mõradesse läheb päeval sulaga vesi, mis öösel külmub ja mõra veelgi suurendab. Iga auto, mis sellest läbi sõidab, hakkab auku suurendama,» selgitab abivallavanem. 

«Et tulevikus auke vähem oleks, tuleb rohkem investeeringute vahendeid suunata teede ja tänavate renoveerimisse,» avaldab Vilu. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles