Linnateatri administraator Juta Olesk sai teenetemärgist teada, kui läks tuntud näitlejat sama autasu puhul õnnitlema

Kristiina Reimand
, Reporter/toimetaja
Copy
Juta Olesk.
Juta Olesk. Foto: Kalevipoja Koda

Juta Olesk, Tallinna Linnateatri administraator, on üks neist 142-st inimesest, kes presidendilt tänavu teenetemärgi saab. Valgetähe medali saamise lugu algas aga juba eile õhtul, kui Juta ühelt Linnateatri etenduse juhilt kõne sai.

Presidendilt Valgetähe medali saanud Juta Olesk on tituleeritud Tallinna Linnateatri raudvaraks ning on teatris töötanud üle 40 aasta. Lisaks on Olesk Eesti Naisüliõpilaste Seltsi auliige ja selle vilistlaskogu üks taastajatest. Täna sai publiku poolt armastatud lahke administraator teada, et saab presidendilt teenetemärgi.

Juta Olesk.
Juta Olesk. Foto: Kalevipoja Koda

«Sellega on pikk ja naljakas lugu,» kirjeldab naine teenetemärgist teada saamist. «Mulle helistas eile üks meie inspitsient ja küsis, et kas ma olen täna hommikupoole vaba ning ütles mulle suure saladuskatte all, et Anne Reemann saab presidendilt auraha. Küsis siis, et kas ma olen nõus tulema Salme tänavale, et lillekimp talle üle anda.»

Anne Reemann
Anne Reemann Foto: Postimees.ee

«Ütlesin, et hästi, lähen annan talle need lilled ja mõtlesin veel, kui tore on saada taolise tunnustuse osaliseks. Siis ütles ta veel, et pese pea puhtaks ja pane uhked riided selga. Ma oleks seda niikuinii teinud,» naerab Juta.

«Jõudes täna teatrisse, oli Piret Kalda kõik ette valmistanud ja oli suisa Annele helistanud ja talle öelnud, et tal on hädasti vaja temaga rääkida. Anne sõitis siis kohale. Oli üllatusest keeletu!» kirjeldab Juta, kellele endale siis samuti teada anti, et temagi presidendilt teenetemärgi saab. «Ehmusin väga ära,» meenutab ta esmaseid emotsioone. 

«Küllap Piret teadis, küllap teadis ka «Ringvaate» toimetus, kes kohale oli tulnud. Teadis kindlasti ka meie inspitsient Oliver, kes mind teatrisse meelitas,» arvab Juta. «Mina läksin sinna puhtas usus, et lähen annan Annele lillekimbu ja õnnitlen teda. Siis nad hakkasid hoopiski mind ka õnnitlema. Üllatuste üllatus!»

Autasu saamine Juta peast läbi pole käinud. «Kindlasti mitte. Jah, olen olnud kaua selles teatris, üle 40 aasta, aga kogu aeg on olnud niisugused ametid, mis pole just väga autasu väärt,» arvab naine, kes läks alguses teatrisse pedagoogiks tööle, et õpilasi teatrisse tuua ja nendega teatrialast tööd teha. Hiljem see ametikoht kaotati ja temast sai administraator.

Jutat on tituleeritud ka Linnateatri raudvaraks. «Tänu sellele, et seal kaua tööl olen olnud, ei mitte millegi muu pärast,» jääb ta ise tagasihoidlikuks.

Linnateatrist on tal muljeid muidugi üle 40 aasta jagu. «See on üks hea auraga koht teatri tegemiseks,» arvab ta. Muuhulgas on Juta ka suisa Linnateatris laval esinenud.

Täna sai naine aga kuhjaga kõnesid sõpradelt ja tuttavatelt. «Mul läks täna telefon umbe, pidin restardi tegema.» Õhtust «Ringvaadet», kus ka tema eetriaega saab, naine ise ei näe, sest on teatris tööl. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles