Valgetähe medali saanud koolibussijuht Enno Austa: emotsioon on laes

Triin Roos
, Ajakirjanik
Copy
Valgetähe medali saab Põlva vallas asuva Tilsi koolibussi juht Enno Austa.
Valgetähe medali saab Põlva vallas asuva Tilsi koolibussi juht Enno Austa. Foto: Arvo Meeks

President Alar Karis annab vabariigi aastapäeva eel teenetemärgid 148 inimesele. Nende hulgas saab Valgetähe medali Põlvamaa koolibussi juht Enno Austa. Elu24 rääkis teenetemärgi pälvinud bussijuhiga tema 24 aastat kestnud töö rõõmudest. 

«Ülev tunne on, ei uskunud sellist asja ilmaski, et selline asi juhtub. Väga tore muidugi,» ütleb Enno Austa (78) Elu24-le. 24 aastat bussijuhina töötanud mees oli üllatunud, kui kuulis, et on teenetemärkide saajate nimekirjas. 

Bussijuht Enno Austa teeb oma tööd suure rõõmuga.
Bussijuht Enno Austa teeb oma tööd suure rõõmuga. Foto: Arvo Meeks

24 aastat tööstaaži bussijuhina saab mehel täis aprillikuus. Märkimisväärne on asjaolu, et kõik need aastad on Austa sõidutanud Põlvamaal asuva Tilsi Põhikooli lapsi. Austa on seega kogu oma elu teinud ühte tööd samas kohas.

Mis on bussijuhi töö juures kõige toredam? 

«Kõige toredam on lastega suhtlemine ja töö iseenesest,» räägib Austa. Vastumeelsust tööle mineku osas mehel olnud ei ole, tööle minek on alati meeldiv. «Mõnel inimesel ei ole hommikul hea tunne tööle minna, aga mulle just meeldib tööle minna. See on kõige tähtsam mu meelest,» avaldab Austa.  

Bussijuhi päev algab varahommikul kell 7, sest vaja on lapsed kaugematestki küladest bussile võtta. Tööpäev kestab kella nelja kuni poole viieni. Enno sõidutab lapsi ka suusatama kolm korda nädalas, suusatamine on lastel osa kooliprogrammist. 

Kas tihe suhtlemine noortega aitab ka endal noorena püsida? «Täiega, aitab küll,» vastab staažikas bussijuht. Kui parasjagu päeva jooksul sõitusid ei ole, toimetab Austa oma kodus. «Suur maja on ja tegevust jätkub igasugust,» avaldab bussijuht.   

Enne koroonaaega oli päevaseid sõite rohkem, nüüd on päevane aeg vaiksem. Suusatundi saavad lapsed samuti Enno abiga.  
Enne koroonaaega oli päevaseid sõite rohkem, nüüd on päevane aeg vaiksem. Suusatundi saavad lapsed samuti Enno abiga.  Foto: Arvo Meeks

Kas õpilased oma muredest ka räägivad?

«Nad räägivad kõigest,» ütleb bussijuht ja lisab: «Me saame väga hästi läbi. Ma mõistan neid ja nemad mõistavad mind ja see on kõige tähtsam.» Kui uurida lähemalt õpilaste murede kohta, vastab Austa, et õpilasi on väga erinevaid. «Igaühel on oma mured. Mõni varjab neid rohkem ja mõni on rõõmsam. Üldiselt paistab, et Tilsi maalapsed on rahulikumad ja rõõmsamad kui linnalapsed,» tõdeb Austa. 

«Üldiselt paistab, et Tilsi maalapsed on rahulikumad ja rõõmsamad kui linnalapsed.»

Austa meenutab, et tema kooliajal koolibussi ei olnud ning iga päev tuli kooli kõndida neli kilomeetrit ja teine neli kilomeetrit tagasi. Kuna teid talvel lahti ei lükatud, siis teed olid sellised nagu loodus andis. «Käisin Mooste vallas asunud Jaanimõisa koolis, kus oli seitse klassi. Pärast kooli õppisin EPA-s. Olin kolhoosis mehaanik. Kui kolhoosi aeg lõppes, tuli leida teine töö. Tilsi koolil oli bussijuhti vaja, tahtjaid oli palju, 98ndal aastal sain siia bussijuhina tööle ja töötan siiamaani,» meenutab Austa. 

Enno sõidutab Tilsi küla lapsi kooli juba alates 1998. aastast. 
Enno sõidutab Tilsi küla lapsi kooli juba alates 1998. aastast. Foto: Arvo Meeks

Mitmes buss praegu kasutuses on?

Kahekümne nelja aasta jooksul on praegu kasutusel teine buss. Esimene oli punane Ford Transit, mille kilometraaž sai täis ja oli lõpuks 700 000 ja 800 000 vahel. «Alates 2014. aastast on kasutusel 19-kohaline valge Mercedese buss. Väga hea buss, hea sõita, lastele meeldib ja mulle meeldib,» räägib Austa. 

Ees on ootamas sõit Tallinnasse, Vabariigi aastapäev ja koolivaheaeg. «Emotsioon on laes,» avaldab Enno Austa Elu24-le.

Tilsi kooli direktor Enno Austast

Tilsi põhikooli direktor Piret Valdmaa ütleb, et Austa on väga tore ja sooja südamega kolleeg. «Minule on ta jätnud tohutult sooja ja hea huumorimeelega muheda selli mulje. Ta on alati väga rõõmsameelne. Teeb sporti ja on väga vitaalne. Ei ütleks üldse, et ta nii vana on. Ta on hästi tore ja hooliv. Ta on seda tüüpi koolibussi juht, kes helistab lapsevanemad hommikuti läbi, kui laps juhtub hiljaks jääma. Ootab tee otsas lapse ära. Väga tihti selliseid bussijuhte ei kohta,» avaldab Valdmaa.  

Kõrgest east hoolimata näeb Enno väga nooruslik välja. 
Kõrgest east hoolimata näeb Enno väga nooruslik välja. Foto: Raido Kaljula

«Iseseisvuspäeva eel tänab Eesti Vabariik oma teenetemärkidega inimesi, kelle sihikindlus, ennastsalgavus, pühendumus, leidlikkus või looming on eeskujuks paljudele teistele ning on muutnud kogu Eesti paremaks, hoolivamaks, märkavamaks, ettevõtlikumaks,» kirjutas president Alar Karis riigi teenetemärkide andmise otsuse eessõnas.

«Teenetemärgid on tunnustus Eesti inimestele ja meie sõpradele välismaal, kes oma tegevusega on hoidnud meie põhiseaduse sõna ja mõtet, et Eesti riik on rajatud vabadusele, õiglusele ja õigusele, kaitseks sisemisele ja välisele rahule ning pandiks praegustele ja tulevastele põlvedele nende ühiskondlikus edus ja üldises kasus,» rõhutas riigipea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles