Varro Vooglaid ei startinud Tartu maratonil: mul pole selleks sobilikku tuju (4)

Merilyn Närep
, Päevatoimetaja
Copy
Varro Vooglaid oleks saanud suusamaratonile kohtust sõltumata
Varro Vooglaid oleks saanud suusamaratonile kohtust sõltumata Foto: Eero Vabamägi

Miks pole Varro Vooglaiu nime Tartu maratoni stardinimekirjas, kuigi mees pöördus maratonil osalemise võimaluse saamiseks valitsuse vastu kohtusse?

«Aus vastus on see, et plaanisin langetada osalemise kohta otsuse viimasel hetkel, tuginedes ilmaoludele ja tervislikule seisundile, ent minemata jääb peaasjalikult muul põhjusel – lihtsalt selle tõttu, et möödunud nädala tormiliste sündmuste järel ei ole selleks suureks ettevõtmiseks sobilikku tuju (emotsionaalset energiat),» põhjendab Vooglaid, miks otsustas starti mitte minna. 

Seetõttu sõitis ta mitte Otepääle, vaid vanemate juurde maale. «Veetsin seal perega toreda päeva. Samas pole sellest ka midagi katki, et mul jääb maraton sõitmata, sest kohtusse pöördusin nii ehk naa mitte oma huvide, vaid pigem põhimõtte pärast.»

Vooglaiu eesmärgiks oli, et kõik soovijad saaks maratonil ja muudel väliüritustel osaleda, sõltumata sellest, kas nad on vaktsineeritud või mitte. «Sai saavutatud ja see ongi peamine. Soovin kõigile head sõitu ja loodan siiralt, et infarkte ei tule.»

Sihtasutuse Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks (SAPTK) juhataja Varro Vooglaid palus kohtult abi, et osaleda Tartu suusamaratonil.

Vooglaid pöördus kohtusse, kuna suusarajale ei lubatud negatiivse koroonatestiga inimesi, samuti neid, kel puudus vaktsiinipass ning kes polnud Covid-19 haigust läbi põdenud või on selle läbi põdenud rohkem kui kuus kuud tagasi.

Vooglaid viitas kaebuses riigikohtu lahendile, milles märgitakse, et võrdsuspõhiõiguse riive on põhiseadusega vastuolus juhul, kui ebavõrdseks kohtlemiseks puudub mõistlik ja asjakohane põhjus.

«Piirangut, millega valitsus keelab maratonist osa võtta isikutel, kes on valmis isegi testimise teel oma nakkusohutust tõendama ning kes võivad koroonahaiguse läbipõdenuna omada nii teaduslike uuringute kui ka Eesti ja paljude teiste riikide statistikaga kinnitust leidnud eelduste kohaselt paremat immuunsust kui vaktsineeritud isikud, ei saa pidada asjakohaseks,» nentis Vooglaid.

Kuna alates 14. veebruarist pole välitingimustes toimuval üritusel enam vaja vaktsineerimistõendit esitada, siis pole kohtu hinnangul Vooglaiul vaja enam ka selles küsimuses esialgset õiguskaitset.

«Täna siis tuli Tallinna ringkonnakohtust määrus, millega jäeti ootuspäraselt rahuldamata minu määruskaebus, millega taotlesin esialgset õiguskaitset, saamaks võimaluse osaleda Tartu maratonil. Ootuspäraselt selle pärast, et enam ei eksisteeri piirangut, mille vaidlustamiseks ma kohtusse pöördusin ja esialgset õiguskaitset taotlesin,» märkis Vooglaid oma sotsiaalmeediapostituses.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles