Politsei ühismeedias levinud hirmutavast avaldusest: sellise kommentaari autoril tuleb minimaalselt arvestada politsei külaskäiguga (5)

Heidi Ruul
, Ajakirjanik
Copy
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Sotsiaalmeedias võib igaüks end justkui vastavalt isiklikule nägemusele ja arusaamale väljendada, kuid üks ühismeediasse postitatud kommentaar külvas omajagu hirmu ning kuvatõmmised sellest hakkasid veebivestlustes kiiresti levima. «Kuigi ei ole põhjust arvata, et tema käitumine võiks kaasinimestele ohtu kujutada, on selliste mõtete avaldamine siiski väär,» sõnab PPA veebipolitseitöö koordinaator Andero Sepp.

Kõnealuse netikommentaari kirjutaja ähvardas avalikult massitulistamisega riigikogu saalis. «Andke mulle relvad ja olen päeva pealt nõus riigikogu saalis Breivikut järele tegema. Vot nii kaugele on see valitsus mind mentaalselt ajanud!» seisis kommentaaris.

Norra massimõrvar Anders Behring Breivik lasi 2011. aastal politseinikuks maskeerituna Utøya saarel Norra Töölispartei noortelaagris maha 69 inimest, kellest enamik olid teismelised. Eelnevalt oli ta õhkinud Oslos pommi, tappes kaheksa inimest.

PPA veebipolitseitöö koordinaator Andero Sepp ütleb, et PPA hindab iga sellist kommentaari ja selle autori isikust tulenevat ohtu eraldi ning reageerib vastavalt nendele. «Minimaalselt tuleb sellise kommentaari autoril arvestada politsei külaskäiguga,» kinnitab ta.

Foto: Kuvatõmmis

Politseil puudub võimekus monitoorida täielikult kõike, mis toimub ühismeedias. «Siiski ei tolereeri valdav enamuskaaskodanikke ka ise selliseid kommentaare ja on usinad nendest PPA-d teavitama. Aitäh selle eest! Kindlasti kutsun üles inimesi: kui märkate, et keegi lubab kuskil massitulistamist korraldada või postitab midagi, mis kutsub muul viisil üles vägivallale või agressiivsusele, palun andke sellest märku veebipolitseinikele. Vahetu ohu kahtluse korral võib sellest teada anda ka numbril 112.»

Sepa sõnul on oluline mõista, et kuigi enda arvamuse avaldamine on demokraatliku ühiskonna üks põhiväärtusi, ei saa pidada normaalseks lubadust korraldada näiteks massitulistamine või kutsuda üles muul viisil vägivaldne olema. 

Praeguseks on politseiametnikud postitajaga kohtunud, vestelnud ning inimene on oma postituse kustutanud. «Kuigi ei ole põhjust arvata, et tema käitumine võiks kaasinimestele ohtu kujutada, on selliste mõtete avaldamine siiski väär,» ütleb Sepp lõpetuseks.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles