Oscarite hääletuse telgitagune paljastus – enamik on valgenahalised eakad mehed

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oscarite hääletuse telgitagune paljastus – enamik on valgenahalised eakad mehed
Oscarite hääletuse telgitagune paljastus – enamik on valgenahalised eakad mehed Foto: SCANPIX

Ameerika filmiakadeemia auhindade Oscarite jagamise hääletuse telgitagune paljastus – hääletajatest 94 protsenti on valgenahalised ning 77 protsenti mehed.

Oscareid jagatakse sellel nädalalõpul Los Angeleses ja tegemist on 84. tseremooniaga, kirjutab Hollywood Reporter.

Juba aastaid on levinud jutud, et Oscarite jagamine on ebaõiglane. Afroameerika päritolu näitlejad on saanud vaid neli protsenti Oscaritest ning vaid ühel korral on Oscar antud naisrežissöörile. Selle sai Kathryn Bigelow oma sõjafilmi «Hurt Locker» eest.

Siiani oli see, kuidas Oscarite üle hääletatakse väga kaitstud saladus.

Väljaandel Los Angeles Times õnnestus jõuda jälile Ameerika filmiakadeemia Osacrite hääletamises osalevast 5765 hääletajast 5112-le. Uuring näitas, et enamik hääletajatest on valgenahalised mehed.

Nende keskmine vanus on 62 eluaastat ning vaid 14 protsenti neist on alla 50-aastased. Vaid kaks protsenti on mustanahalisi, vähem kui kaks protsenti on latiinosid ning Ameerika filmiakadeemia esindajad on kõik valgenahalised mehed.

Oscarite jagamisel hääletajate seas on näiteks ka nunn, raamatupoe omanik ning pensionärist endine Rahukorpuse töötaja.

Juba palju aastaid on mustanahalised staarid Denzel Washington ja Samuel L. Jackson kritiseerinud, et Oscari kandidaatide valimisse on kaasatud väga vähe afroameeriklasi ja teisi vähemuse esindajaid.

Samuti on kriitika all olnud see, et ka naisi on sellesse protsessi vähe kaasatud.

Kriitikute arvates ei peaks filmitööstus põhinema diskrimineerimisel.

Kuid mitte kõik ei ole filmiakadeemia ja Oscari suhtes nii kriitilised.

«Ma ei näe põhjust, miks peaks hääletajate seas olema läbilõige USA ühiskonnast ning miks kõik grupid peaksid esindatud olema,» sõnas Ameerika filmiakadeemia endine juht Frank Pierson.

Pierson sai 1976. aastal Oscari oma filmi «Dog Day Afternoon» eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles