RETROKLÕPS ⟩ Kas tunned ära, milliste tuntud eestlastega on tegu? (1)

Annaliisa Köss
, reporter-toimetaja
Copy

Viimasel ajal on ühismeedias palju näha toredaid vanu pilte. Ühe südamliku meenutuse on üles leidnud ka poliitik ja nelja lapse ema Yoko Alender.

«Mõnikord on hea kallistada seda väikest last, kes endiselt meie sees elab, mis sellest, et nüüd oled suurem ja tugevam,» kirjutab oma Instagrami postituses riigikogu liige Yoko Alender ning jagab pilti lapsepõlvest, kus toetub oma kadunud isale Urmas Alenderile

Yoko Alender (42) on Eesti arhitekt, riigiametnik ja poliitik, XIII ja XIV riigikogu liige. Lisaks poliitilisele tegevusele on ta olnud ürituste ja loominguliste projektide korraldaja, projektijuht ja pressiesindaja.

Alenderi ja tema abikaasa Priit Juurmanni ehk DJ P. Julma peres kasvab neli last: Kaarel Bo, Herta Ing, Uma Chantal ja Dag Ferdinand.

Tema isa Urmas Alender oli Eesti laulja ja laulukirjutaja, kes saavutas tuntuse 1970–80ndatel populaarse rokkansambli Ruja isikupärase solistina. Ta avaldas rohkesti heliplaate ja -kassette, sealhulgas «Ruja», «Üle müüri», «Kivi veereb», «Pop Ruja», «Pust budet vsjo», «Must lind» ja «Hingelind». 

Urmas Alender hukkus 1994. aasta 28. septembri öösel Estonia katastroofis.

«Karge sügispäev, paistab päike, kõik liigub ja on samas justkui seisma jäänud. Palju mõtteid ja samas ei ühtegi. Nii vaikseks kõik on jäänud. Mis oli, see on läinud, mis tuleb, alles ees,» meenutas Yoko Alender 1994. aasta 28. septembrit Estonia katastroofi 25. aastapäeval 2019. aastal.

«Jäin isata, minu tulevased lapsed vanaisata, minu isa imeliste lapselasteta. Viimasest on vast kõige enam kahju. Õnneks jäi muusika, meile kõigile. See sai aina suuremaks ja elab oma elu,» kirjutas Alender toona oma Facebooki postituses.

«Kõik muutus. Ja samas läks ju ikkagi edasi. Tulemas oli nii palju ilusat. Mälestustes neist esimestest päevadest on palju musti auke ja mõnes tumedas kohas olen alles nüüd, 25 aastat hiljem julgenud käia,» rääkis naine traumast, mille isa lahkumine talle jättis.

Pärast isa surma on Yoko Alender andnud välja Urmas Alenderi kogutud teosed (CD-plaadid, luulekogu ja DVD), korraldanud 2000. aastal Urmas Alenderi juubelikontserdid, olnud teiste seas raamatu «Roostevaba raamat. Ruja» (1999) üks autoritest ja raamatu «Sõna saab Urmas Alender» (2020) koostaja.

2020. aasta lõpus andis ta välja ka raamatu «Alender». Monumentaalne teos toob 536-leheküljelise kunstiteosena lugejani Eesti rokkmuusika varalahkunud suurkuju elu ja loomingu unikaalsed materjalid. Raamat keskendub kronoloogiana Urmas Alenderi kogu loomeajale aastatel 1968–1994 ehk viieteistkümnendast eluaastast kuni lahkumiseni neljakümneselt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles