VIDEO Kriidiajastu krokodilli viimaseks söömaajaks oli dinosaurus

Inna-Katrin Hein
Copy
Kriidiajastu elukeskkond, kus oli nii krokodillide eellasi kui dinosauruseid. Pilt on illustreeriv
Kriidiajastu elukeskkond, kus oli nii krokodillide eellasi kui dinosauruseid. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Tänapäeva Austraalia alal umbes 95 miljonit aastat tagasi püüdis hiiglaslik krokodill kinni endast väiksema taimtoidulise dinosauruse ja neelas ta korraga alla. See oli krokodilli viimane kõhutäis, kuna üsna pea pärast seda ta suri. Krokodilli makku jäänud dinosaurus fossiliseerus ja on peaaegu alles.

Pisike dinosaurus oli noor ornitopood ehk kahel tagumisel jalal liikunud taimtoiduline hiidsisalik. Need on esimesed ornitopoodi luud, mis on Austraalia mandri keskosas leitud, ja see eelajalooline loom võib olla varem tundmatut liiki, kirjutab livescience.com.

Austraalia paleontoloogid leidsid Austraalia kesk-, lääne- ja lõunaosas asuvast Great Australian Super Basini alalt iidse krokodilli jäänused. Sellel alal olevad pinnakihistused on pärit kriidiajastust, mis oli 145,5–65,5 miljonit aastat tagasi. Krokodilli fossiilil puudus saba, tagumised jalad ja vaagnaluu, samas olid alles ta keha esiosa ja kolju. Alles oleva luustiku mõõtmine näitas, et elusana oli see krokodill 2,5-meetrine ning ta oleks veelgi pikemaks kasvanud, kui ei oleks surnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles