Miks Venemaa võimalik invasioon Ukrainasse on Google Mapsi jaoks suur probleem?

Inna-Katrin Hein
Copy
Maxar Technologiese satelliidifoto 9. veebruarist 2022, millel on näha Venemaa sõjamasinaid ja relvastust Kurski lähedal. Kursk asub Ukraina piiri juures
Maxar Technologiese satelliidifoto 9. veebruarist 2022, millel on näha Venemaa sõjamasinaid ja relvastust Kurski lähedal. Kursk asub Ukraina piiri juures Foto: MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT/Scanpix

Kui Venemaa annekteeris 2014. aasta kevadel Ukrainale kuuluva Krimmi, siis kuus nädalat hiljem tehti kaardirakenduses Google Maps muudatusi, mis pahandasid USA-d, Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni (ÜRO) ja rahvusvahelist üldsust. Põhjus oli selles, et Google Maps hakkas näitama Krimmi Venemaa osana, kuid mitte kõikidel kaartidel.

Ukraina kasutajad nägid endiselt Google Mapsi versiooni, mida kõik olid harjunud nägema, Krimm oli ikka Ukrainale kuuluv ala. Google Mapsi venekeelses versioonis tekkis aga järsku tugev pidev joon, mis eraldas Krimmi Ukrainast. Venemaa kasutajate jaoks näitas see, et Vene väed vallutasid Krimmi ja see on nüüd Venemaa osa, kirjutab time.com. 

Samal ajal nägid Google Mapsi standardversiooni ehk aadressi lõpuga .com kasutajad kolmandat varianti: Krimmi ja Ukraina vahel oli katkendlik joon, mis viitas sellele, et piir on vaidlustatud. Katkendlik joon on seal siiani. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles