VIDEO ⟩ Eksperdid: mitte SpaceX-i, vaid Hiina raketi osa põrkab Kuuga kokku

Inna-Katrin Hein
Copy
Hiina Long March-5 rakett Chang'e 5 sondiga Hainani provintsis Wenchangi kosmosekeskusest startimas
Hiina Long March-5 rakett Chang'e 5 sondiga Hainani provintsis Wenchangi kosmosekeskusest startimas Foto: Mark Schiefelbein/Scanpix

Ameerika Ühendriikide kosmoseekspertide ja astronoomide sõnul arvati varem, et 4. märtsil põrkab Kuuga kokku kosmosefirma SpaceX Falconi kanderaketi osa. Suure tõenäosusega teeb seda hoopis 2014 Hiinast välja lastud kanderaketi Long March 5 tahkekütuse kiirendi. See rakett viis Kuu orbiidile sondi Chang’e 5.

Astronoom ja asteroidide jälgimise tarkvara Project Pluto arendaja Bill Gray tuvastas kosmoseprügi, millele anti ajutine nimetus WE0913A, Falconi raketi ülemise osana. Ta ennustas, et praht põrkab Kuuga kokku alles pärast seitset aastat kosmoses liikumist ehk aastal 2022, teatab livescience.com.

Gray arvab nüüd, et tema esialgne hinnang oli vale, ja ta viis oma ajaveebi sisse paranduse. Astronoom sõnas, et hukule määratud objekt ei ole SpaceX-i raketi ülemine osa. See rakett tõusis õhku 2015. aasta veebruaris, et saata Maast 1,5 miljoni kilomeetri kaugusele süvakosmose kliimavaatluskeskus ehk DSCOVR.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles