VAATA VIDEOT ⟩ Karl-Erik Taukar ja Genka astuvad sigade kaitseks välja

Elu24
Copy
Karl-Erik Taukar ja Genka
Karl-Erik Taukar ja Genka Foto: MERIT LEHTSALU

Muusikud Karl-Erik Taukar ja Genka kutsuvad üles allkirjastama loomakaitseorganisatsiooni Nähtamatud Loomad petitsiooni, mille eesmärk on lõpetada tööstusfarmides sigade sabade lõikamine ja parandada nende elutingimusi.

Nähtamatute Loomade sigade heaolu kampaania «Õige siga on sabaga» on esimene avalik kampaania Eestis, mis juhib tähelepanu ulatuslikule sigade sabade lõikamise probleemile ning nõuab tööstusfarmidelt loomakaitseseaduse järgimist. Soovitakse sabade ebaseadusliku lõikamise lõpetamist ning sigadele loomuomaste tingimuste pakkumist.

«Eesti tööstusfarmides peetakse sigu kitsastes tingimustes, kus neil ei ole piisavalt ruumi ega midagi teha. Need targad loomad lähevad halbades tingimustes väga-väga stressi. Sellest suurest stressist hakkavad nad oma sõprade sabasid närima ja mitte keegi ei vääri sellist elu,» selgitavad Karl-Erik Taukar ja Genka.

Nähtamatud Loomad keskendub eelkõige farmiloomade heaolule ja nii ongi tänavuse kampaania keskmes tööstusfarmides elavad sead. Tegemist on mänguhimuliste loomadega, kelle intelligentsust saab võrrelda mõneaastase lapse omaga.

Sead vajavad tervislikuks eluks liikumisruumi, puhtust ja tegevusvõimalusi, mille hulka kuulub ka näiteks mängimine. Kahjuks on olud Eesti tööstusfarmides kasinad ning sead ei saa elada täisväärtuslikku elu. Kitsikuse, stressi ja ebapiisavate tingimuste tõttu hakkavad loomad üksteise sabasid närima. Seetõttu on tööstusfarmides ennetava meetmena tavaks sigade sabad ära lõigata, et vältida haiguste tekkimist.

Sabasid lõigatakse vastsündinud sigadel ning lõikamiseks ei ole põllumajandus- ja toiduamet ette näinud tuimastuse kasutamist. See on väikesele loomale äärmiselt valulik ja traumeeriv protsess. Sabade lõikamist peetakse ennetavaks meetmeks, ent kui loomadele oleksid tagatud elamisväärsed tingimused, ei peaks seda üldse tegema. Sabade lõikamine on Eestis seadusega keelatud, kuid see kuulub siiski tööstusfarmide rutiini.

«Õige siga on sabaga» kampaania videos astuvad üles lauljad Karl-Erik Taukar ja Genka. See on filmitud ühes vähestest Eesti farmidest, kus sigadele on tagatud võimalus loomuomaselt käituda. Seal on küllaldaselt põhku ning liikumis- ja mänguruumi.

Nähtamatute Loomade sigade heaolu kampaania juht Mirjam Pullerits kommenteerib talus nähtut: «Nõudlus odava liha järele on tekitanud olukorra, kus vähesed farmiloomad saavad elada loomulikus keskkonnas, mis vastaks nende vajadustele. Selleks, et poes oleks alati saadaval odava hinnaga sealiha, peavad meie sead veetma elu tegevusetult kitsastes betoonsulgudes. Nähes aga siin talus neid imelisi elutingimusi, mõistsime, et sigu on võimalik kasvatada nii, et ka nemad saaksid end hästi tunda.»

Eesti lähinaabrid Soome, Rootsi ja Leedu, samuti Norra ning Šveits on lõpetanud rutiinse sigade sabade lõikamise, sest neis riikides pakutakse loomadele liikumisruumi, sobivamat toitu, tegevusvõimalusi ja paremaid elutingimusi. Ka Eestis kaoks vajadus sabasid lõigata, kui meie seafarmid oleksid loomasõbralikumad.

Nähtamatute Loomade petitsiooni leiad SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles