Video: Yosemite`i juga muutus «laavajoaks»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yosemite`i juga muutus «laavajoaks»
Yosemite`i juga muutus «laavajoaks» Foto: Youtube

Igal aasta veebruaris ootavad loodusfotograafid hetke, mil USA Yosemite`i rahvuspargis asuv juga muutub «laavajoaks».

Tegemist ei ole siiski sulalaavaga, vaid sellise pildi tekitab loojuv päike, mis paistab El Capitani kaljult alla voolavale joale õige nurga alt, kirjutab Yahoo News.

Seda pilti saab näha veebruari keskpaigas kahe nädala jooksul päikeseloojangu ajal.

Horsetail Falli fenomeni jäädvustas 1973. aastal esmakordselt fotograaf Galen Rowell. Alates sellest ajast koguneb igal aastal seda pildistama kümneid loodusfotograafe. Sellest on tehtud ka videoid.

«Horsetaile Falli asukoht on unikaalne. Ma ei tea maailmas ühtegi teist juga, millele sellisel viisil loojuv päike langeks ja seda muudaks,» sõnas raamatu «The Photographer`s Guide to Yosemite» autor, fotograaf Michael Frye.

Asjatundjate sõnul mängivad Horsetaile Falli ebatavalise loodusnähtuse juures rolli nii astronoomia, füüsika kui geomeetria.

«Tuleb olla kohal õigel ajal ning tabada õige hetk, kui kaljule tekib punakas-kuldne-oranžikas kuma,» selgitas Frye.

El Capitani kaljul on juga vaid nende aastate talvel ja kevadel, kui on seal piisavalt lund ja vett.

Ekspertide sõnul ei ole vaja palju vett, et päikeseloojang selle fenomeni tekitaks.

Kuid kõige tähtsam on, et edelaosa horisont oleks pilvevaba. Samas aga on veebruaris seal just kõige tugevamad lumetormid.

Yosemite`i rahvuspargi kaks kõige kuulsamat juga on Yosemite`i ja Bridalveili juga, kuid Horsetaile`i juga muutub veebruaris selle rahvuspari staariks.

Kõige paremini näeb seda El Capitanist idasse jäävalt alalt. Enamik fotograafe teeb «laavajoast» pilte El Capitani piknikupaigast.

Yosemite`i töötajad loodavad, et seekordne loodusime kestab kuni 24. veebruarini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles