Eurohunt Koit Toome jagab kogemusi: raske on, kui igaüks veab seda asja oma poole (1)

Triin Roos
, Ajakirjanik
Copy
Koit Toome ja Laura esindamas Eestit 2017. aastal Eurovisiooni lauluvõistlusel Ukrainas.
Koit Toome ja Laura esindamas Eestit 2017. aastal Eurovisiooni lauluvõistlusel Ukrainas. Foto: Efrem Lukatsky, Scanpix

ETV-s pühapäeva hommikul eetris olnud saates «Hommik Anuga» jagati rõõmu Stefani võidu üle Eesti Laulul. Oma Eurovisiooni kogemusi meenutasid lauljad Koit Toome, Rolf Roosalu, Dagmar Oja ja Kaire Vilgats, kes astuvad peagi üles kontserttuuriga, kus esitavad ABBA laule.

Eesti Laul 2022 võitjalooks valis Eesti rahvas palavalt armastatud Stefani loo «Hope». «Nii uskumatu, kui toetav ja kui armas kogu Eesti on minu vastu olnud, ma proovin endast anda parima,» ütles Stefan pärast võidu välja kuulutamist. Lauljaga koos rõõmustab võidu üle ka tema pere. Stefan räägib, et isa on väga õnnelik. «Ta kahjuks oli tõbine ega saanud tulla. Ma mõtlesin väga isa peale, kui lavale läksin. Kui mõtlen isa peale, tunnen väga julgelt ennast. Ta annab mulle enesekindlust,» avaldab laulja soojade suhete kohta isaga. 

Eesti Laul 2022 võitja Stefan.
Eesti Laul 2022 võitja Stefan. Foto: Kuvatõmmis videost

Stefani suurt õnne jagab ka võidulaulu kaasautor Karl-Ander Veismann, kes räägib «Hommik Anuga» saates loo sünnist. Veismann ütleb, et 60ndate ajastu hõngulist lugu tegid nad aasta aega. «Kui vaatan arvutis faile, siis «Hope 102» on viimane versioon. 102 versiooni on sellest loost aasta peale kokku,» avaldab Veismann.

Nüüd puhkab Stefani meeskond end välja ning seejärel hakatakse tööle, et Stefani lavalisi tugevusi veelgi lihvida.

Eesti astub Itaalias Torinos toimuvas Eurovisiooni teises poolfinaalis üles 12. mail. Loodetavasti saame ka 14. mail finaalis Eestile kaasa elada.

Kuidas Eurovisiooniks valmistuda, et mitte läbi põleda? 

Millist nõu annavad Eesti Laulu võitjale kogenud lauljad Koit Toome, Rolf Roosalu, Dagmar Oja ja Kaire Vilgats? Kuidas järgmised kuud veeta, et mitte läbi põleda?  

Koit Toome meenutab oma viimast Eurovisioonil käiku 2017. aastal Kiievis, kui esindas Eestit lauluga «Verona» koos lauljanna Laura Põldverega.

Eesti laul 2017 teise poolfinaali melu ja fotosein. Rolf Roosalu, Laura Põldvere, Koit Toome, Kaire Vilgats ja Dagmar Oja
Eesti laul 2017 teise poolfinaali melu ja fotosein. Rolf Roosalu, Laura Põldvere, Koit Toome, Kaire Vilgats ja Dagmar Oja Foto: Erlend Štaub

«Koosolekuid hakkab väga palju olema. Vähemalt meil oli tohutult palju koosolekuid. Üks koosolek ajab teist taga,» rääkis Koit. «Mina olen seda õppinud, et teeks palju asju teistmoodi. Et ei kuula teisi nii palju. Raske on, kui igaüks veab seda asja oma poole ja igaühel on oma arvamus. Üks ütleb ühte, teine teist,» avaldas ta.

Rolf Roosalu meenutab, et Koitu ja Laurat nad enne lõppvõistlust eriti ei näinudki, sest neil oli kogu aeg tegemist. «Tekkis küsimus, kas nad jõuavad üldse poolfinaalis midagi teha. Kogu aeg olid hõivatud,» ütles Rolf.

Kiiev 07.06.2017 Koit Toome ja Laura Põldvere esinemine Euro külas. FOTO: SANDER ILVEST/POSTIMEES
Kiiev 07.06.2017 Koit Toome ja Laura Põldvere esinemine Euro külas. FOTO: SANDER ILVEST/POSTIMEES Foto: Sander Ilvest

Kiievis käigule tagasi mõeldes räägib Koit, et nende päev algas hommikul kell seitse ja lõppes südaööl. «Iga päev oli täis broneeritud. Seda kõike oli nii palju. Kõik päevad enne Eurovisiooni olid sellised,» rääkis Koit. Selleks ajaks, kui sündmus kätte jõudis, oldi juba väga läbi. Taustalauljatel oli lihtsam – nemad said ka linna näha, aega oli rohkem. 

Põnevad faktid ABBAst

Eurovisioonil käiku meenutanud Koit, Rolf, Dagmar ja Kaire lähevad peagi tuuritama kontserdiga, kus esitavad armastatud Rootsi ansambli ABBA hitte. Tööd on ABBA lugude harjutamisega palju, sest lood on vokaalselt rasked.  

Ansambel ABBA 1982. aastal. Bändi liikmed Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Faltskog ja Bjorn Ulvaeus. 
Ansambel ABBA 1982. aastal. Bändi liikmed Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Faltskog ja Bjorn Ulvaeus. Foto: PA, Scanpix

ABBA võitis Eurovisiooni lauluvõistluse 1974. aastal lauluga «Waterloo». Ka 1973. aastal püüdis ansambel saada Eurovisoonile lauluga «Ring, Ring». Saatest saime teada teisigi põnevaid fakte ABBA kohta. Näiteks seda, et ABBA läbi aegade edukaim lugu on «Dancing Queen». Nõukogude Liit maksis ABBA-le autoritasu mitte rublades, kullas ega kasukates, vaid hoopiski naftas. Ning neljaliikmeline ABBA bänd tellis lava taha lisaks hamburgeritele, võileibadele, teele, kohvile, Coca-Colale ja veele ka kaks pudelit šampanjat ja ühe viski. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles