Adolf Hitleril oli teismelise prantslannaga poeg?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adolf Hitler
Adolf Hitler Foto: SCANPIX

Hiljuti välja ilmunud dokumendid näitasid, et Natsi-Saksamaa diktaatoril Adolf Hitleril oli Esimese maailmasõja päevil teismelise prantslannaga poeg.

Hitleril tekkis 16-aastase Charlotte Lobjoie`ga suhe 1917. aastal, kirjutab The Telegraph.

Poeg kandis nime Jean-Marie Loret ning ta suri 1985. aastal 67-aastasena.

Loret ei kohtunud kunagi oma isaga, kuid ta sõdis Teises maailmasõjas.

Hitleri poja kohta leiti andmeid nii Prantsusmaalt kui Saksamaalt ning esimesena avaldas selle kohta loo Prantsuse väljaanne Le Point.

Hitler sõdis Esimese maailmasõja ajal Prantsusmaal Picardias Sebencourti lähistel, kuid ta külastas tihti Lille´i lähedast väikelinna Fournes-in-Wreppe`i.

«Ühel päeval, kui olin koos teiste naistega heina niitmas, märkasin tee ääres ühte Saksa sõdurit. Tal oli joonistusblokk ja ta joonistas midagi. Naistes tekkis joonistaja vastu huvi. Ma läksin tema joonistust uurima,» olevat prantslanna hiljem oma pojale öelnud.

Hitleril ja Lobjoie`l tekkis suhe ning 1918. aasta märtsis sündis poeg Jean-Marie.

«Kui su isa oli minuga, siis käisime pikkadel jalutuskäikudel. Kuid need ei olnud just meeldivad. Su isa, saades vist loodusest innustust, rääkis nagu peaks kõnet. Ma ei saanud aru, millest ta rääkis. Ta ei osanud prantsuse keelt ja rääkis oma kujutletavale kuulajaskonnale vaid saksa keeles. Ma oskasin saksa keelt, kuid ma ei saanud ta jutu sisust aru, kuna ma ei olnud Preisimaa, Austria ja Baierimaa ajalooga eriti kursis,» meenutas prantslanna hiljem.

Ka olevat naise ehmunud reaktsioon Hitlerit vihastanud.

Jean-Marie oli üks tuhandetest lastest, kes sündisid Esimese maailmasõja ajal prantslannadele suhetest Saksa sõduritega. Poissi narriti ta olematu isa pärast koolis.

Lobjoie andis oma ja Hitleri poja 1930. aastatel adopteerimiseks Loret` nimelisele perekonnale.

Hitlerit ei huvitanud ta poeg, kui Lobjoie´ga jätkas ta kirjavahetust, kui ta pärast Esimest maailmasõda Saksamaale tagasi läks.

Jean-Marie Loret` liitus 1939. aastal armeega ning sõdis natside vastu. Ta olevat osalenud isegi Prantsuse vastupanuliikumises koodnime Clement all.

Enne oma surma 1950. aastate alguses, olevat Lobjoie oma pojale tunnistanud, kes ta isa on.

«Kui sain oma isa kohta teada, püüdsin depressiooni langemist vältida tööga. Muutusin töönarkomaaniks, ma ei puhanud ja mul ei olnud hobisid,» olevat Hitleri poeg öelnud.

Loret` uuris ka, kas Hitler võib ta isa olla. Ta palkas isegi teadlase, kes pidid kindlaks tegema, kas neil on sarnane veregrupp. Fotodel leidub mõlemas mehes sarnasust. Ka käekiri oli neil sarnane.

Saksa armee arhiivist leitud dokumentatsioon näitas, et Hitler oli oma prantslannaga Teise maailmasõja ajal kirjavahetuses, saates naisele ka raha.

Pärast Lobjoie surma leidis ta poeg oma ema maja pööningult maali, millel oli Hitleri allkiri.

Hitleril oli Saksamaal ta residentsis maal naisest, kes nägi välja nagu Lobjoie.

«Loret` tuli minu juurde esimest korda 1979. aastal. Ta oli natuke segaduses ega olnud kindel, kas ta tahab avalikustada, et ta on Hitleri poeg. Ta tundis seda, mida tunnevad paljud vallaslapsed – uurida oma vanemate kohta ning asi päevavalgele tuua. Ma rääkisin temaga, olles pigem psühholoogi kui advokaadi rollis,» meenutas Pariisi advokaat Francois Gibault.

Gibaulti sõnul võiksid Loreti lapsed hakata nõudma Hitleri «Mein Kampfi» eest autoritasu, kuna see on nende vanaisa kirjutatud.

Loret avaldas 1981. aastal raamatu «Sinu isa nimi oli Hitler». Nüüd avaldatakse see uuesti koos kõigi uuringus paljastunud dokumentidega.

Austrias sündinud Hitleril oli nõrkus Prantsusmaa ja Pariisi vastu.

Hitler pidas oma suureks eeskujuks Prantsuse keisrit Napoleon Bounaparte´i, öeldes et ta tahab jätta ajalukku sama suure jälje kui see mees.

Kuigi Hitleril ametlikult lapsi ei olnud, rääkis ta alati oma armastusest laste ja loomade vastu.

Hitler abiellus oma kauaaegse kallima Eva Brauniga 1945. aastal Berliini maa-aluses punkris. Hiljem tegid nad enesetapu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles