Lääne luure satelliidifotode andmetel Põhja-Korea pealinnas toimub midagi

Inna-Katrin Hein
Copy
Põhja-Korea sõdurid marssimas Pyongyangis Töölispartei 75. aastapäeval 10. oktoobril 2020. Läänes arvatakse, et ka nüüd korraldab Põhja-Korea suure paraadi
Põhja-Korea sõdurid marssimas Pyongyangis Töölispartei 75. aastapäeval 10. oktoobril 2020. Läänes arvatakse, et ka nüüd korraldab Põhja-Korea suure paraadi Foto: KCNA/Scanpix

Lääne luure värsketelt satelliidifotodelt on näha, et Põhja-Korea pealinnas Pyongyangis toimub midagi, sest seal on palju sõdureid ja relvastust. Lõuna-Koreas arvatakse, et totalitaarses naaberriigis valmistutakse taas kord võimsaks sõjaväeparaadiks.

Põhja-Koreas toimuvat analüüsiva USA projekti 38 North raporti kohaselt on Pyongyangis ja selle lähedal sadu sõjaväelasi, kes arvatavalt treenivad paraadiks marssimist.

Mis põhjusel Põhja-Korea paraadi korraldab, ei ole teada.

Samas on 16. veebruaril «kalli juhi» Kim Jong-ili 80. sünniaastapäev ja paraad võidakse korraldada tema mälestuseks. Kim Jong-il suri 17. detsembril 2011. aastal.

Põhja-Koreas toimuvast kirjutav USA uudistelehekülg NK News teatas oma allikale viidates, et Pyongyangi kohal on lennanud reaktiivlennukeid. Venemaa meedia kirjutas sama ja ka seal arvati, et Põhja-Koreas toimub taas paraad. 

Põhja-Korea võimud kinnitasid, et tegid jaanuari lõpus katse keskmaa ballistilise raketiga Hwasong-12. Eelmisel korral katsetas see totalitaarne riik sama raketti 2017.

Lõuna-Koreas tuntakse pidevalt muret, millise sammu põhjapoolne naaberriik järgmisena astub.

Lõuna-Korea pesident Moon jae-in sõnas, et teda teevad murelikuks Põhja-Korea jõunäitamised enne Lõuna-Korea presidendivalimisi märtsi alguses. Moon kandideerib Lõuna-Korea presidendiks demokraatliku partei kandidaadina. Kui ta võidab, siis on tal ees teine ametiaeg presidendina.

Moon loodab, et piirkonnas aitab pingeid leevendada USA presidendi Joe Bideni ja Põhja-Korea juhi Kim Jong-uni kohtumine.

Põhja-Korea liider Kim Jong-un (keskel) 24. juulil 2021 Pyongyangis koos sõjaväelastega
Põhja-Korea liider Kim Jong-un (keskel) 24. juulil 2021 Pyongyangis koos sõjaväelastega Foto: 朝鮮通信社/Scanpix

Lõuna-Korea presidendi sõnul kohtusid Kim Jong-un ja USA toonane president Donald Trump küll 2018. ja 2019. aastal, kuid siiski ei jõudnud nad kokkuleppele, et Põhja-Korea loobuks tuumarelvast ja vähendaks rakette. Lääs oleks lubanud kokkuleppele jõudmisel vastutasuks majandussanktsioonide leevendamist.

Moon siiski loodab, et Biden ja Kim kohtuvad veel selle aasta jooksul kuskil neutraalsel pinnal ja sõlmitakse mingi kokkuleppe, mis aitaks pingelangusele kaasa.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles