VIDEO ⟩ Muski SpaceX saatis hiljuti 49 satelliiti kosmosesse, päikesetorm hävitas neist 40

Inna-Katrin Hein
Copy
Osa Starlinki satelliite öötaevas. Foto on tehtud 27. aprillil 2020 Venemaal Vladivostokis
Osa Starlinki satelliite öötaevas. Foto on tehtud 27. aprillil 2020 Venemaal Vladivostokis Foto: Yuri Smityuk/Scanpix

Maailma kõige rikkama inimese, Lõuna-Aafrika ja USA multiärimehe Elon Muski kosmosefirma SpaceX saatis 3. veebruaril kosmosesse 49 uut Starlinki satelliiti. Vaid üheksa neist on praegu alles, kuna 40 hävitas päikesetorm.

Asjatundjate sõnul tabas satelliite väga võimas Päikeselt pärit laetud osakeste voog ehk päikesetuul ja need põlesid Maa atmosfääris ära või põlevad seni, teatab afp.com.

SpaceX-i teatel ei ohusta hävinenud satelliitidest alles jäänud väikesed osad kedagi kosmoses ega Maal.

SpaceX on saatnud Maa orbiidile üle 2000 Starlinki satelliidi ja seega ei ole 40 satelliidi kaotamine üle mõistuse suur kahju. SpaceX-i eesmärk on saata kosmosesse 12 000 kommunikatsioonisatelliiti.

Osa Starlinki satelliite kanderaketi Falcon 9 ninas Floridas Canaverali neemel Kennedy kosmosekeskuses. Foto on tehtud 16. mail 2019
Osa Starlinki satelliite kanderaketi Falcon 9 ninas Floridas Canaverali neemel Kennedy kosmosekeskuses. Foto on tehtud 16. mail 2019 Foto: JOSE ROMERO/Scanpix

USA kosmoseagentuuri NASA teatel on Muski Starlinki satelliidid näha kosmosefotodel ja need võivad raskendada meie planeedile potentsiaalselt ohtlike asteroidide kindlaks tegemist.

Starlink on globaalne internetiteenus, mille taga on suur hulk väikeseid kommuniktasioonisatelliite, mis on Maale üsna lähedasel orbiidil.

Süsteem on kallis, kuid võimaldab internetti kohtades, kus juhtmega ühendus pole võimalik.

Starlinki kasutatakse ka jaanuaris vulkaanipurskes kahjustada saanud merealuse andmekaabli asendusena Tonga saareriigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles