Soome välisministeeriumilt 400 000 eurot varastanud petturid pääsesid minema

Inna-Katrin Hein
Copy
Soome välisministeeriumi hoone Helsingis
Soome välisministeeriumi hoone Helsingis Foto: ALESSANDRO RAMPAZZO/SCANPIX

Soome välisministeeriumilt peteti neli aastat tagasi e-kirjaga raha välja ja juhtumi uurimine lõpetati nüüd.

Prokurör otsustas jaanuari lõpul eeluurimise lõpetada, kuna Soome keskkriminaalpolitsei raporti kohaselt ei tabanud nad raha välja petnud inimesi ja tõenäoliselt ei saa neid kätte ka tulevikus, teatab is.fi.

Välisministeerium maksis petturitele Kõrgõzstani arenguabiraha 400 000 eurot pärast seda, kui nad olid saanud ÜRO Arenguprogrammi (UNDP) nimel e-kirja.

Ründajaid peetakse organiseeritud kuritegelikuks rühmituseks ning neid kahtlustatakse häkkimises välismaal asuvasse ÜRO Arenguprogrammi serverisse.

Eeluurimisel selgus, et välisministeerium oli tasunud raha Hollandi eraisiku pangakontole, kust see kanti mitmele teisele kontole.

Osa makstud rahast saadi tagasi, kuid osa oli juba edasi kantud ja seda ei saadud. 2021. aasta sügiseks oli välisministeeriumile tagastatud 217 000 eurot.

Soome välisministeeriumil on viimasel ajal olnud andmeturbega probleeme. Hiljuti said töötajad teada, et nutitelefonidesse alla laaditud nuhkvaraprogrammiga on edukalt luuratud Soome diplomaatide järele.

Meilipettusest eraldiseisva turvarikkumise põhjustas Pegasuse nuhkvara, mida müüs Iisraeli NSO Group. Ilmselt oli spionaaži taga mingi valitsusorgan.

Möödunud sügisel arvasid välisministeeriumi töötajad, et infoturbe üldine tase jätab soovida. Ministeeriumi teabehalduse direktor Ari Uusikartano hoiatas Helsingi mereväe kasarmu värskelt renoveeritud ruumide eest, mis tema sõnul ei vasta infoturbe põhinõuetele.

«See mitme ruumi lahendus, mis seal on, seab salastatud teabe töötlemisele olulisi väljakutseid. Teisisõnu, paljudel tööruumidel on klaasseinad, millest igaüks näeb, mida teised oma töökohal teevad,» tõi Uusikartano vead esile.

Peaministri büroo aga kinnitas, et ruumid on turvalised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles