INFO SOOMEST Tallinna vanalinna korterist koos modelliga leitud Teemu Vasankaril oli Soomes ärikeeld (2)

Heveli Tuisk
, reporter/toimetaja
Copy
Teemu Vasankari 2000. aastal
Teemu Vasankari 2000. aastal Foto: Ülesvõte Oulu Energia raamatust.

Teemu Vasankari oli kunagi Soome ühe esimese tehnoloogiamiljonäri Veiko Lesoneni usaldusisik. Surma hetkel kehtis talle Soomes aga ärikeeld ning äsja jaanuari lõpus mõisteti ta neljaks ja pooleks aastaks finantskuritegude eest vangi.

Tallinna vanalinna korterist surnuna leitud 52-aastasel Teemu Vasankaril oli Helsingin Sanomati andmetel käänuline minevik. Veel paarkümmend aastat tagasi töötas ta oululase Veikko Lesoneni alluvuses väga kõrgel ametikohal.

Samal ajal, kui Vasankari leiti sel nädalal ebaselgetel asjaoludel surnuna oma Tallinna vanalinna üürikorterist, kehtis talle Soomes ärikeeld. Samuti oli Teemu Vasankari äsja mõistetud neljaks ja pooleks aastaks vangi raamatupidamisega seotud kelmuste eest.

Mullu jaanuari lõpus määras Rovaniemi apellatsioonikohus Vasankarile ärikeelu kuni 2027. aastani.

Rohkem kui 20 aastat tagasi oli mees aga tehnoloogiamiljonäri Veikko Lesoneni üks usaldusalune. Peale oma ettevõtte müümist Helsingi börsil kogus Lesonen nimelt kokku oma parimad töötajad, et ehitada üles uus investeerimisimpeerium. Vasankari oli toona kõigest 31-aastane ning sai selle ettevõtte tegevjuhiks.

Oma surma ajal selle nädala teisipäeval oli Teemu Vasankari äriregistri andmetel kuue Soome ettevõtte juhatuse esimees või juhatuse liige. Nende ettevõtete ärivaldkonnad on peamiselt seotud tarkvara projekteerimise ja valmistamise, kinnisvara müügi ja erinevate renditegevuste ning puidu-, metalli- ja elektroonikatööstusega. Helsingin Sanomat rääkis aga nende ettevõtete klientidega, kelle sõnul on Vasankariga seotud ettevõtmised siiski riskantsed ja neil on õigusprobleeme.

Teemu Vasankari oli alates 1990. aastatest ka Oulu linnavalitsuse nõunik.

1996. aastal kandideeris ta isegi Oulu linnavolikokku. Toona ütles 27-aastane mees Helsingin Sanomatile antud intervjuus, et Oulu linnavolikokku tuleks vastu võtta rohkem noori inimesi.

Õigusteadust õppinud Vasankari kandideeris toona esimest korda ja suhtus valimistesse tõsiselt.

2000ndate alguses lahkus Vasankari Oulus poliitilistelt vastutavast ametist ning siirdus elama ja töötama Šveitsi. Tema ametlik elukoht on äriregistri andmetel endiselt Šveits, kuigi mees elas samal ajal ka Eestis.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles