KAS TÕESTI? ⟩ Haapsalu hirm, pedofiil ja mõrtsukas Vassili Otškalenko viidi üle tavavanglasse

Heveli Tuisk
, reporter/toimetaja
Copy
90ndate alguses tüdrukute vägistamises ja tapmises süüdi mõistetud Vassili Otškalenko bussis «Kuuuurija» saatejuhi Katrin Lustiga vestlemas.
90ndate alguses tüdrukute vägistamises ja tapmises süüdi mõistetud Vassili Otškalenko bussis «Kuuuurija» saatejuhi Katrin Lustiga vestlemas. Foto: Kuvatõmmis «Kuuuurija» videost

1990ndatel Haapsalus väikseid tüdrukuid tapnud ja vägistanud Vassili Otškalenko viidi Elu24 allikate väitel üle tavavanglasse ning enam kodulinna külastada ei saa.

Haapsalu inimesed on elanud juba mõnda aega taas hirmus, sest tänu humaansele vanglasüsteemile tohtis 1990ndatel esialgu surmanuhtlusega karistatud Vassili Otškalenko kodulinna külastada ning suisa tööl käia.

Väikeste tüdrukute tapmise ja vägistamise eest süüdi mõistetud Otškalenko karistus muudeti 1998. aastal eluaegseks vangistuseks ja mõni aasta tagasi viidi ta üle Tallinnas asuvasse avavanglasse. Avavangla on põhimõtteliselt ühiselamu, kuhu vangid peavad õhtuks kohale minema, kui päevased tööd ja toimetused on tehtud. Vangid saavad käia ka poes ja isegi nädalavahetusel kodus puhkamas, nagu Otškalenkogi.

Avavangla meenutab hostelit köögi ja kahekohaliste tubadega. Otškalenko toakaaslane on teine kunagi surma mõistetud pedofiil Botško.

Tänaseks võivad haapsallased kergendatult hingata ega pea oma laste pärast enam kartma, sest Elu24 allikate väitel viidi Otškalenko üle tavavanglasse, kust ta enam välja ei saa.

Otškalenko oli allikatele väitnud, et ta ei saa enam vabalt ringi liikuda, sest tema elamisluba aegus, ning võib juhtuda, et ta saadetakse riigist üldsegi välja.

Palusime selle kohta kommentaari ka justiitsministeeriumilt, kuid ei saanud kohe vastust, mis kinnitaks allikate väiteid Otškalenko väljasaatmise kohta. Kindel on aga see, et mees on tõepoolest tavavanglas.

Hiljem vastas meile justiitsministeeriumi avalike suhete nõunik Teele Sihtmäe järgmiselt:

«Endiselt ei tohi me andmekaitse reeglite tõttu üksikute inimeste kohta infot jagada. Avavanglas viibimiseks on kindlad tingimused, millele kinnipeetav peab vastama. Need tingimused tulenevad täitmisplaanist. Vangla hindab ja kontrollib nendele alustele vastamist igapäevaselt. Kui selgub asjaolu, et mingil põhjusel ei ole isikut võimalik enam avavanglas hoida, paigutatakse kinnipeetav tagasi kinnisesse vanglasse. Täitmisplaani on kehtestanud justiitsminister oma määrusena ning hea tava on, et üksikute juhtumite puhul eraldi ei sekkuta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles