Filmi «Nunnad hoos» näitleja Whoopi Goldbergi arvates polnud holokaust rassistlik? (2)

Heveli Tuisk
, reporter/toimetaja
Copy
Whoopi Goldberg.
Whoopi Goldberg. Foto: Lucas Jackson/ Scanpix

Saates «The View» ütles näitleja Whoopi Goldberg, et Saksa vägede toime pandud genotsiid holokaust ei olnud rassistlik, vaid ühe inimese ebainimlikkus teise suhtes. Tänaseks on näitleja oma väljaütlemise eest vabandanud.

Teises maailmasõjas tapsid Saksamaa väed ligikaudu kuus miljonit juuti. Kuigi taga kiusati ka mustlaseid, poolakaid, ukrainlasi ja venelasi, olid juudid need, kes kõige enam kannatasid.

Kui sõja alguses kehtestasid sakslased juutidele vaid mõningad piirangud – kohustus end käepaelaga tähistada ning keeld restoranides ja pargis käia –, siis hiljem loodi neile eraldi getod, mis lõpuks lausa müüriga piirati.

Juute hoiti getodes näljas ja neid käidi aeg-ajalt piinamas, samas lubati paljudele ilusamat elu, kui neil oli tööviisa. Tegelikult kasutati neid vaid tööjõuna ära. Hiljem, kui neid enam vaja ei olnud, viidi juudi töölised koos teiste juutidega koonduslaagritesse, kus neid gaasikambrites massiliselt hukati.

Auschwitz-Birkenau koonduslaager.
Auschwitz-Birkenau koonduslaager. Foto: Graphic News Ltd

Saates «The View» arutati sobimatute raamatute keelustamist USA-s. Jutuks tuli ka Art Spiegelmani holokausti käsitleva graafilise romaani «Maus» keelustamine näiteks Tennessee koolipiirkonnas.

Raamatus kasutatakse fraasi «pagan küll!» ning illustratsioonil on kujutatud alasti hiiri. 

McMinni maakonna kooli nõukogu jaoks tekitas selline raamat kaheksanda klassi õppekavas muret, kirjutab People. Saatejuhid arutasidki raamatu keelustamist, kuna selle lugemine võib tekitada lastele probleeme enne, kui nad siirduvad nii-öelda päris maailma.

«Ma olen üllatunud, et see tekitas teile ebamugavust, kuna seal oli alastust,» ütles Goldberg saatejuhtidele. Tema jaoks oli üllatav, et teisi ei häirinud fakt, et holokaustiga tapeti üle kuue miljoni inimese.

Goldbergi sõnul ei olnud holokaust rassistlik, sest valged inimesed võitlesid valgetega. Tema nägi seda pigem kui ebainimlikkust teiste inimeste vastu.

Tänaseks on näitleja vabandanud, ka juutide ees, keda lubas alati toetada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles