Teadlased: populaarsus on geenides

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaksikud
Kaksikud Foto: SCANPIX

Teadlaste arvates võib ühiskondliku populaarsuse põhjus olla geenides.

Uus uuring näitas, et meie koht sotsiaalsetes gruppides on paika pandud juba enne meie sündi geneetika ja mitte kasvukeskkonna poolt, kirjutab Proceedings of the National Academy of Sciences.

Uurijad leidsid, et identsed kaksikud, kellel on sama geneetika, on samas grupis ühel ja samal positsioonil. See kehtib nii grupi äärealadel kui ka keskpunktis olevate kohta.

Samas aga märgati, et mitteidentsed kaksikud, kellel ei ole sarnane geneetika, on sotsiaalses hierarhias ja ka sõprade keskel erinevatel positsioonidel.

«Tõendasime, et meie suur sotsiaalne võrgustik põhineb ikkagi geneetikal,» lausus Harvardi ülikooli uurija Nicholas Christakis.

Uurijate arvates valmistavad geenid meid teatud sotsiaalsetele positsioonidele asumiseks ette.

Teadlaste kinnitusel on gruppides kasulik erinevatel aegadel erinevatel positsioonidel olla. Kõrgemal tasub olla näiteks siis, kui toitu on vähe.

«Uuring näitas, et sotsiaalne suhtlemine, erinevad grupid  toetuvad ikkagi geneetikale. Geneetiline valik määrab meie sotsiaalse toimetuleku. Ka selle, millise positsiooni me saavutame ja kui populaarsed oleme,» selgitasid teadlased.

Uuringu all oli 1110 teismelist kaksikut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles