14 maailmarekordit omav naine hakkas sukeldujaks, et raskustest üle saada

Annaliisa Köss
, reporter-toimetaja
Copy

Sloveenlanna Alenka Artniku elu muutus, kui naine avastas enda jaoks vabasukeldumise. Selle abil murdis ta läbi raskuste, kuid saavutas ka 14 maailmarekordit.

Sloveenias üles kasvanud Alenka (40) elu pole olnud kerge. Kuna tema isa oli alkohoolik ja vend uimastisõltlane, sattus tüdruk alatihti oma ema lohutama. Kui Alenka oli oma varastes 20ndates, suri rehabilitatsioonikeskuses tema vend. Üsna varsti pärast seda suri vähki tema ema, kellega Alenka oli olnud väga lähedane.

Naine sattus allakäiguteele, mida ise kirjeldab kui üht pikka iseenese hävitamise teekonda. Tunnete mahasurumiseks läks ta isa ja vennaga sarnast teed, kasutades selleks alkoholi ja uimasteid. «Valu minus oli lihtsalt nii kohutav,» meenutab ta aastaid hiljem. 

30ndate eluaastate alguses leidis naine end seismas ühel Ljubljana sillal, valmis alla hüppama. Ta oli omadega niivõrd katki ja üksi, mis pani teda tundma, et elul pole enam mõtet ega eesmärki. Oma elu ta siiski ei võtnud ning pärast seda hakkasid asjad Alenka jaoks muutuma. 

Naine avastas enda jaoks vabasukeldumise, mis kujutab endast sukeldumisviisi, mille puhul kasutatakse vee all liikumiseks vaid enda kopsudes olevat õhku. Alenka hämmastav võime vee all hinge kinni hoida on lisaks raskustest ülesaamisele toonud talle ka neliteist maailmarekordit. «Irooniline, aga pärast sukeldumist suutsin ma ka vee peal hingata. Varem tundsin ainult lämmatavat ängi,» ütleb naine BBC-le antud usutluses. 

Spordialana on vabasukeldumine riskidest hoolimata maailmas laialt levinud ja selle harrastajad panevad end proovile üha ekstreemsemates oludes. Nii ka Alenka!

Aastaid õppimist, kuidas oma emotsionaalsete ja füüsiliste reaktsioonidega toime tulla, on temast voolinud suurepärase vabasukelduja. Kolm aastat pärast vabasukeldumisega alustamist kuulus naine juba Sloveenia rahvuskoondisse. Esimese maailmarekordi vabasukeldumises purustas ta 2016. aastal, sukeldudes Türgis toimunud maailmameistrivõistlustel 82 meetri sügavusele.

Möödunud aastal sai Alenkast aga esimene naine, kes on ilma abivahenditeta, pelgalt oma kopsumahuga sukeldunud 122 meetri sügavusele. Kui seda sügavust millegagi võrrelda, siis näiteks 40-kordse majaga. Sukeldumine nii sügavale kestis ei rohkem ega vähem kui kolm minutit ja 41 sekundit. Hetkel hoiab ta selle tulemusega kindlalt maailma parima naise tiitlit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles