ELU25 Juku-Kalle Raid: internetipeks ehk kas löömegi Ülle Madise Peetri pärast maha? (10)

Õiguskantsler Ülle Madise Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja
Juku-Kalle Raid
, Ajalehe KesKus peatoimetaja
Copy

Kui õiguskantsler Ülle Madise läks Peeter Helme raamatuesitlusele Kuku klubisse, järgnes midagi kummalist. Süüdi on mõistetud kirjanik Peeter, aga pekstakse õiguskantsler Üllet.

Tuletame meelde: Peeter Helme mõisteti süüdi, et on ahvatlenud alaealist, keda mängis internetis politseitöötaja, aga kohus jättis Helme vabadusse, jättis talle õiguse ühiskonda teenida: avaldada raamatuid, teha esitlusi või mida iganes, jättis õiguse kutsuda külalisi. Sellega peaks asi ühel pool olema. Alljärgnevalt ei kaitse ma Peeter Helmet, vaid ütlen, et lõpetame nüüd õiguskantsleri tümitamise ära. Ta ei ole midagi teinud. Läks esitlusele, pärast vabandas, öeldes, et oli viga. Võiks aru saada ja lõpetada.

Ülle Madise asjatul tümitamisel on esireas kaigastega vehkijad, kõikvõimalikud feministid, see seltskond on oma olemuselt tihtipeale üpris vägivaldne.

Aga terve rida riigialamaid ei taipa, et minnes šaakalikarjana kallale Ülle Madisele, kes on õiguskantsler (üks kõige usaldusväärsemaid institutsioone, arvab meie ühiskond), rikuvad nad ise igasuguseid õigusi ja hüva tahte reegleid.

Kanad nokivad vigaseks

Ülle Madise asjatul tümitamisel on esireas kaigastega vehkijad, kõikvõimalikud feministid (kes muuseas teavad alati, kuidas kõik asjad PEAVAD olema, kes on loll, kes ei ole, kes on süüdi ja kes mitte), see seltskond on oma olemuselt tihtipeale üpris vägivaldne. Meenutab zooloogiast teada-tuntud pilti, kus kanakari võib ühe enda seast rahumeeli surnuks nokkida.

Siinkohal tuli meelde Inimõiguste instituudi viimane uuring, kus kõige muu hulgas küsiti kodanike käest ka, kas keegi neist on oma sõnade või käitumisega kedagi diskrimineerinud ehk rikkunud kellegi teise inimõigusi. Sellele küsimusele vastas jaatavalt seekord 14 protsenti vastanutest, aprillis 13 protsenti, novembris 2020 – 7 protsenti. Seega on inimesed teadlikud, et on rikkunud kellegi inimõigusi, kuid see ei sega neid seda tegemast. Võrreldes 2020. aastaga on nii käituvate inimeste hulk tõusnud kaks korda.

Ja täpselt nii ongi: näoraamatus on Üllet lahe materdada, sihuke vahva hasart tekib, jumala tunne hiilib peale: ai ma raisale nüüd ütlen. Sealjuures ei anna sama tegelane endale aru, et osaleb vägivaldses kambakas, mis on lisaks inetusele veel lihtsalt ka üdini ajulage. Rääkimata sellest, et laseks oma pisikesest peakolust läbi küsimuse, kuidas oleks tunne, kui keegi mulle endale sihukese kambaka teeks – ükskama mis väljaandes. Kurat küll. Ülle Madise ei käinud alaealisi poisse jahtimas, vaid raamatuesitlusel, tainapead.

Kurat küll. Ülle Madise ei käinud alaealisi poisse jahtimas, vaid raamatuesitlusel, tainapead.

Kuna kaikamehed pole asjaga kursis, siis tuletan meie käibeloleva õiguskantsleri kohta meelde mõned lihtsad asjad, mis vastavad tõele ja on osaks tema igapäevatööst, millega tema kui institutsioon saab küsitluste järgi ülihästi hakkama. Naljakas, et siin kiidavad teda samad kodanikud, kes kusagil kommentaariumis sea (ei ole kirjaviga!) käima tõmbavad ja materdama kipuvad.

Õiguskantsler ja tema töö

*Eestis vastustab õiguskantsler põhiõiguste kaitse eest, sh laste põhiõiguste kaitse eest. Ülle on teinud pöördumise oluliselt lihtsamaks ja reageerib kiiresti, st kõik hädalised saavad suht siva oma vastuse kätte, ehkki nende arv kasvab kogu aeg. Ülle ei tegele aga kuritegude avastamisega, sellega tegelevad politsei ja prokuratuur.

Huvilised tutvugu numbritega: https://www.oiguskantsler.ee/ylevaade2021/oiguskantsleri-aasta

*Õiguskantsler on rajanud Eestisse koostöös sotsiaalministeeriumiga NHRI – National Human Rights Institutioni ja viinud selle ÜRO poolt rahvusvaheliselt tunnustatud kõrgeima tasemeni. Niisiis on läinud põhiõiguste kaitsel kaugemale, kui tema amet amet kitsalt eeldaks, ja teeb ka rohkem, kui ÕK amet kitsalt eeldaks.

Huvilised vaadaku järgi: https://www.oiguskantsler.ee/ylevaade2021/oiguskantsleri-aasta#p1

*Ülle on rajanud auhinna «Lastega ja lastele»: https://www.oiguskantsler.ee/et/tunnustusauhind-lastega-ja-lastele

*Ja lõpuks, Ülle on oma südameasjana tegelenud vastavalt oma volitustele laste õigustega, väga paljudes küsimustes.

Palun väga: https://www.oiguskantsler.ee/ylevaade2021/lapsed-ja-noored

Kaagutamine valel õrrel

Nii. Nüüd aga tuleb vihane kari kanu, nokad teravad, ning juhivad tähelepanu peksmise käigus kurat teab kuhu, eksitades niiviisi pedofiilia ohvreid ja nende lähedasi. Laste osas tuleb siiski aru saada, et politsei on see koht, kuhu tuleb pedofiiliaga pöörduda, nii lastel kui lapsevanematel. Et see hasartne õiguskantsleri kallal kaagutajate kari õõnestab ise laste turvalisust, sest kui keegi pöördubki pedofiili pärast õiguskantsleri poole, siis suunatakse ta sealt kõige kiiremas korrast politseisse ja nii võib väärt aega kaotsi minna.

Lõpetagem õiguskantsleri asjatu ründamine. Hingame kolm korda sisse, sulgeme sotsiaalmeedia. Rahu, piimatoit ja lamamine! Ning katsume olla empaatilisemad.

Politsei ja ainult politsei saab teha selliseid uurimistoiminguid, mida on lõpuks vaja kurjategija süüdimõistmiseks, mitte raamatuesitlusel viibiv õiguskantsler. Kui pedofiilia vastu võitlejad, mis on küll väga tänuväärne tegevus!, pole aga senini aru saanud, et sel teemal peab ohver või tema esindaja jooksma KOHE politseisse, siis tekitatakse oht, et mingid asitõendid võivad aja jooksul hävineda.

Kurikatega daamid

Õiguskantsler Ülle Madise tegeleb oma põhiülesannetega väga hästi, mille hulka kuuluvad ka mistahes põhjusel ühiskonnast tõrjutud gruppide õiguste eest seismine. Jah, isegi vangide õiguste eest seismine – nende õiguste eest, kes istuvad kohtu otsusel kinnimajas kinni. Keegi peab seda tööd ka tegema ja seaduse järgi teeb õiguskantsler seda tööd. Sest me elame sellises Eestis, kus on isegi vangidel inimõigused, ja nende üle järelevalvamine on õiguskantsleri töö.

Nii et, kallid kurikatega daamid! Siit väike soovitus. Lõpetagem õiguskantsleri asjatu ründamine. Hingame kolm korda sisse, sulgeme sotsiaalmeedia. Rahu, piimatoit ja lamamine! Ning katsume olla empaatilisemad. Katsume pakkuda pedofiilia ohvritele neid teeotsi ja juhatusi, millest neil ka tegelikult kasu on. Muudame seadusi, kus vaja. Aga kui Ülle Madise pole meie noorte vastu midagi teinud, ei tasu teda süüdlaste asemel ka maha lüüa.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles