Tartu noormeeste eesmärgiks on aidata telgis elav Vahur sooja tuppa. «Käed külmast pundunud, aga soojad nagu süda.» (1)

Ketlin Kruse
, Reporter
Copy
Tartu tänavail elav Vahur.
Tartu tänavail elav Vahur. Foto: René Viljati erakogu

Heade mõtete linnas elavad Ranno ja Sander on võtnud enda südameasjaks leida soe kodu 60ndates Vahurile, kes elab Tartu raudtee kõrval telgis.

25-aastane Ranno ja aasta noorem Sander jagavad oma Youtube'i kanalil Sina Otsustad ääretult südamlikku lugu Tartu raudteejaama kõrval telgis elavast Vahurist. 

Vanahärrat kohtas öises Tartus Ranno ja Sandri operaator. «Lund sadas, jalutasin Tartu tänavatel,» meenutas noormees, kes nägi Tartu raudteejaama ootepaviljoni juures enda poole kõndimas üht vanahärrat. «Mõtted liikusid kohe sellele, et kui palju mul taskus sularaha on. Palju ei olnud, kaks eurot ja sendid peale.»

Jutu käigus selgus, et mees, kel nimeks Vahur, on juba poolteist aastat elanud raudtee kõrval telgis. Seda ka kõige karmima pakasega. «Ausalt öeldes ma tundsin, nagu oleksin kohtunud jõuluvanaga. Armas vanahärra,» nentis operaator, öeldes, et mehel olid mõnusad hallid vuntsid ja habe. «Rääkisin temale, millega tegelen, ja ka tema avas end. Tundsin, nagu oleksime 30 minutiga sõbraks saanud.»

«Südamega mees see Vahur!»

Enne tänavale sattumist olevat eluaegne ehitusmees Vahur üürinud koos oma naisega korterit ja nautinud pensionipõlve. Miks mees tänavale sattus, jäi veel siiski selgusetuks.

«Viskasime nalja ja rääkisime elulistel teemadel, kui ta ühel hetkel jutu käigus ütles, et tead... Mul on vähk.» Vahuri öeldu pani operaatori tummalt seisma. «Mõtlesin, et minu ees seisab mees, kes on elanud raudtee kõrval telgis nii miinus 20 kraadiga kui ka vihma ja lörtsiga. Mees, kes võiks olla minu vanaisa, aga kuna tema elutee ei ole rahakotti paksult täitnud, siis on ta seisus, kus peab öösel korjama taarat, et kõhtu täita.» 

Tartu tänavail elav Vahur.
Tartu tänavail elav Vahur. Foto: Erakogu

Kuna Vahuril olevat arstide sõnul elada veel viis aastat ja mehe räägitu läks tartlasele väga hinge, otsustas ta Vahurit aidata. «Pakkusin talle varianti, et võtame ta oma meeskonna ja heade jälgijate tiiva alla ning proovime leida talle sooja elamise ja katsume tema elukest natukenegi inimlikumaks muuta.»

Ettepanekule lugu kajastada olevat Vahur vastanud: «Mis mul kaotada on. Teeme ära!»

Noormehe sõnul on vanahärral nii mõndagi Eesti noortele pakkuda. «Minu arvates peegeldavad tema silmad tema hinge ja läbielamisi. Seal on palju kirjas. Aitame selle armsa hinge üheskoos kõrgemale ja kaugemale!» 

Telefoninumbreid vahetanud mehed läksid lahku sõbraliku ja sooja käepigistusega. «Tema käsi oli külmast pundunud ning paistes, aga soe nagu tema süda,» meenutas noormees. Pärast hüvastijättu olevat Vahur võtnud kilekotist koti mandariinidega ning andnud neist paar operaatorile tänutäheks. «Kilekotti jäid peale mandariinide välja tõstmist ainult pudelid,» nentis ta ja ütles, et mandariine ta vastu võtta ei tahtnud. «Tegime kokkuleppe, et võtan kümnest kolm. Üks mulle, üks naisele ja üks mulle hommikuks. Vahur palus, et võtaksin naisele ka hommikuks. Nii ma tegin.»

Tartlane tunnistab, et Vahuri lugu läks talle tohutult hinge. «30 minutit hiljem tundsin mehest juba puudust. Kõva mees oled, Vahur!»

«Tema silmad peegeldavad tema hinge ja läbielamisi. Seal on palju kirjas.»

Noormehed lubavad hoida inimesi Vahuri seiklustega kursis oma Youtube'i kanalil.

Elu24-le rääkisid Ranno ja Sander, et uuel nädalal võtavad nad ühendust ka Tartu linnavalitsusega. «Uurime maad, kas sotsiaalkorteri variant on võimalik. Kui kellelgi on pakkuda korterit, mida on nõus üürima Vahurile, siis võivad meile Facebooki [lehele] Sina Otsustad kirjutada,» paluvad noormehed. Nad ütlevad, et jagavad siis otse kontonumbrit, kuhu soovi korral Vahurile annetus teha. 

«Iga pisemgi annetus on Vahurile suureks abiks. Ka euro on oluline, aga annetama peaks oma finantsvõimekuse piires, sest hetkel on paljudel keerulised ajad,» nendivad Ranno ja Sander.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles