Pettunud teatrihuviline: kas Covid-tõendi küsimine ei peaks olema vastastikune? (1)

Ketlin Kruse
, Reporter
Copy
Endla teater Pärnus.
Endla teater Pärnus. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

«Minult kui teatrikülastajalt nõutakse ju Covid-tõendit. Ilma selleta ei saa teatrissegi. Kas see ei peaks olema vastastikune?» nendib toimetusele vihje saatnud isik, väites, et pooled Endla teatri töötajatest on kaitsepookimata. Teatri turundusjuht lükkab aga kõik väited ümber ja kinnitab, et 82,3 protsenti nende töötajatest on vaktsineeritud ja 50 protsenti on saanud ka tõhustusdoosi.

Elu24-le andis anonüümseks jääda soovinud allikas vihje, et pooled Pärnu Endla teatri töötajatest on vaktsineerimata. Vihje saatnud isik möönab, et kaitsepookimine on vabatahtlik, ent seetõttu jäävad paljud etendused ära, kuna vaktsineerimata inimestel on isolatsioonikohustus. 

«Minult kui teatrikülastajalt nõutakse ju Covid-tõendit. Kas see ei peaks olema vastastikune?» viskab ta küsimuse õhku. «Kultuurisektor on saanud niigi kannatada, eelkõige vabakutselised. See on nende suhtes ülimalt ebaaus,» nendib ta, torgates riigiteatri töötajatele. «Sina, kes sa istud seal soojal kohal, sul pole justkui mingit ohtu. Maksumaksja tambib selle nagunii kinni.»

Vihje saatja sõnul on siinkohal pisut irooniline, et teatri kodulehel on kirjas järgmine lause: «Visit Pärnu poolt välja antud märgisega «Siin on COVID-19 turvaline» kinnitame, et järgime meie tegutsemisvaldkonnale kehtestatud Vabariigi Valitsuse korraldusi ja Terviseameti juhiseid.»

Endla teater Pärnus.
Endla teater Pärnus. Foto: Urmas Luik

Endla teater: täidame valitsuse korraldusi

Endla teatri turundusjuht Inger Lilles-Nestor kinnitab Elu24-le, et Endla teater ja sealne personal täidab kultuuritegevusele seatud valitsuse korraldusi ja terviseameti juhiseid.

«Vabariigi valitsuse korraldus ei näe ette kohustuslikku vaktsineerimist selleks, et tööl käia. Endla teatri 112 töötajast 92 on vaktsineeritud ning meie näitlejatest on haiguse läbi põdenud ja vaktsineerimata 2 näitlejat. See tähendab, et 82,3 protsenti meie töötajatest on vaktsineeritud ja 50 protsenti on saanud ka tõhustusdoosi,» avaldab Lilles-Nestor.

Viimase sõnul on töötajatel kohustus vaktsineerimistõendi puudumisel teha korrapäraselt  antikehade kiirtesti, mille tulemus fikseeritakse testi teinud töötaja allkirjaga. Turundusjuhi sõnutsi kehtib negatiivne testitulemus teatrimajas liikumisel ja tööülesannete täitmisel 48 tundi, v.a juhul, kui pärast testi tegemist ilmnevad haigussümptomid. Kiirtesti positiivse tulemuse puhul tuleb väidetavalt teha PCR-test. Kui seegi näitab positiivset, tuleb rakendada eneseisolatsiooni.

«Läbi sellise töökorraldusliku reegli ongi oht maandatud ja terviserisk teatrikülastajatele puudub,» nendib Lilles-Nestor. 

«Inimesed paraku haigestuvad ja haigestuvad ka vaktsineeritud inimesed ning ka teistesse haigustesse, mitte ainult koroonasse, ja see on kahjuks ka valdaval enamusel juhtumitest etenduste ära jäämise põhjuseks käesoleval ajal,» selgitab ta, kinnitades veel kord, et täidavad valitsuse korraldusi. «Tegutsemisvaldkonnale kehtestatud juhiseid ja koroonaviiruse leviku piiramiseks tarvilikke ennetusmeetmeid täidab Endla teater igakülgselt, seda nii publikutsoonis kui ka teatri töötajate ruumides. Oleme teatri poolt teinud kõik vajaliku, mida etenduskeskkonna ohutuna hoidmiseks teha saab ja kanname märki «Siin on ohutu» igati õigustatult.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles