Viimase nädala jooksul on iga päev lisanduvate positiivsete koroonatestide arv purustanud suisa rekordeid, sama lugu on testi teha soovivate inimeste arvuga. Kõik see on omakorda tekitanud tõelise kaose. Elu24 uuris viroloogiaprofessor Irja Lutsari käest, miks me sellises olukorras oleme ning mida teha, et asjaolud paraneksid.

Eelmise aasta lõpul saadeti peaminister Kaja Kallase otsusega laiali Covid-19 tõrje teadusnõukoja esimene koosseis, mille eesotsas oli viroloogiaprofessor Irja Lutsar. Pandeemia jooksul igale eestlasele tuttavaks saanud teadlane on sellegipoolest koroonarindel toimuvaga väga hästi kursis.

Rekordilistes näitajates on Lutsari sõnul süüdi viiruse omikrontüvi, mis levib väga kiiresti. «Juba mitu päeva on meil positiivsete testide protsent 25 ringis, mis näitab, et paljud nakatunud on teadmata – kas põevad ilma sümptomiteta või siis väga kergete sümptomitega,» selgitab Lutsar. Kuid kas suurem osa haiguskolletest on tõepoolest koolides? «Koolide masstestimisel saame rohkem PCR-positiivseid lapsi kätte. Kui testiksime kogu elanikkonda massiliselt, siis saaks ilmselt teada ka õigema nakatumise struktuuri,» usub viroloogiaprofessor.

Kommentaarid (1)
Copy