Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

Kas Ateena akropolil oli osmanitürklaste haarem?

Toimetaja: Inna-Katrin Hein
Copy
Vana-Kreeka kultuur on jätkuvalt inspiratsiooniallikaks Lääne tsivilisatsioonile, ehkki selle kandjad on juba ammu surnud. Pildil on Kreeka Ateena akropoli Erechtheioni tempel.
Vana-Kreeka kultuur on jätkuvalt inspiratsiooniallikaks Lääne tsivilisatsioonile, ehkki selle kandjad on juba ammu surnud. Pildil on Kreeka Ateena akropoli Erechtheioni tempel. Foto: shutterstock.com

Kreeka pealinna Ateena iidne akropol on maailmas tuntud arhitektuurimonument, mis kuulub UNESCO maailmapärandi nimistusse. Ateenat tuntaksegi eelkõige Vana-Kreeka pärandi poolest, mille hulka kuulub ka akropol, kuid vähem teatakse linna keskaegset ja Osmanite perioodi pärandit.

Osmanite ajastust on pärit ka lugu, mis puudutab Ateena akropoli Erechtheioni templit, mida ääristavad kuus karüatiidi, kirjutab phys.org.

Karüatiid on maani rüüga seisva naise kuju, mis talastikku kandes täidab Vana-Kreeka ehituskunstis samba, piilari või pilastri ülesannet. Kreeka termin karyatides tähendab tõlkes «Karyai neide». Karyai oli väike linn antiikses Lakoonias Peloponnesose poolsaarel.

Tagasi üles