Tonga vulkaanipurskes sähvis 400 000 välku, tõenäoliselt hakkab happevihma sadama

Inna-Katrin Hein
Copy
Jaapani ilmasatelliidi Himawari-8 pilt Tonga vulkaanist Hunga Tonga-Hunga Ha'apaist 15. jaanuaril, kui ta purskama hakkas
Jaapani ilmasatelliidi Himawari-8 pilt Tonga vulkaanist Hunga Tonga-Hunga Ha'apaist 15. jaanuaril, kui ta purskama hakkas Foto: NOAA/SSEC/CIMSS/Scanpix

Vaikse ookeani Tonga saarestiku vulkaan Hunga Tonga-Hunga Ha’apai hakkas 15. jaanuaril purskama ja purse oli võimas. Austraalia vulkanoloogide sõnul purskas see vulkaan sama võimsalt umbes 1000 aastat tagasi.

Austraalia meedia kirjutab viitega Tonga teadlastele, et vulkaanist purskas välja tuhka ja gaase, mis moodustasid seenepilve, millest võib sadada happevihma. Tuhk jõudis 30 kilomeetri kõrgusele ja on sealt levinud paljudesse kohtadesse Vaikse ookeani piirkonnas, kaasa arvatud Austraaliasse ja Uus-Meremaale.

Uus-Meremaa Aucklandi ülikooli atmosfääriuurija Shane Cronin sõnas, et atmosfäärisensorid näitavad õhus suurt kogust vääveldioksiidi, mis võib tekitada happevihma nii Tongal kui Fidžil. Cronini sõnul on happevihma tõttu ohus ka kultuurtaimed ja joogivesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles