Pädaste mõisa omanik šokeerivast elektriarvest: riik rikastub niigi kannatavate ettevõtete arvelt

Heidi Ruul
, Reporter-toimetaja
Copy
Pädaste mõis
Pädaste mõis Foto: MARINA PUSHKAR/PM/EMF

«Detsembrikuu elektriarve saamine šokeeris mind,» tunnistas üks Pädaste mõisa omanikest, hotelliärimees Martin Breuer ühismeediasse tehtud avalduses. Uhke mõisakompleksi elektriarve oli võrreldes 2020. aasta detsembriga enam kui kolmekordistunud.

Breuer märgib, et elektri tarbimine mõisas on jäänud samaks nagu aasta varem. Summa elektriarvel on aga oluliselt kasvanud. Kui 2020. aasta detsembri elektri eest tuli tasuda 2646 eurot, siis möödunud kuu eest koguni 8157 eurot. «Arve kolmekordistumine on tingitud puhtalt hinnatõusust. Nagu talvekuudel kombeks, oli meie hotell hooajaliselt suletud ning kogu elektritarbimine oli viidud miinimumini: külalistetubades ja avalikes ruumides oli temperatuuri alandatud 12 kraadini,» selgitab mees. Ta lisab, et madalamaks temperatuuri keerata ei saakski, sest see kahjustaks nii kunstiteoseid kui mööblit, rääkimata soodsast pinnasest hallituse tekkimiseks.

«Kõrgustesse küündiv elektrihind ei ole suur probleem mitte ainult tavatarbijatele, vaid ka väikeettevõtetele, eriti turismivaldkonnas tegutsejatele nagu meie. Talvel on madalhooaeg ning sissetulek on kas väike või puudub täielikult,» nendib Breuer Facebooki postituses.

Pädaste mõisa on Breueri sõnul paigaldatud mitmeid nutikaid lahendusi. «Võin uhkusega öelda, et oleme vägagi energiasäästlikud ega suuda olukorra parandamiseks enam palju rohkem ära teha,» tunnistab ta. «Ajaloolistel hoonetel on energiatõhususe kasvatamiseks väga piiratud võimalused,» lisab mees.

«Ainuüksi meie puhul riisub riik sel kuul oma kassa täitmiseks käibemaksuna 919 eurot. Riik rikastub juba pandeemia tõttu kannatavate ettevõtete arvelt. See on väikeettevõtetele ootamatu lisakoormus. Näib, et valitsus ei hooli väikeettevõtetest ja ajaloolistest hoonetest.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles