Austraalias mõõdeti rekordtemperatuur +50,7 kraadi

Inna-Katrin Hein
Copy
Austraalia lääneosas Onslow's mõõdeti 50,7 kraadi sooja. Pilt on illustreeriv
Austraalia lääneosas Onslow's mõõdeti 50,7 kraadi sooja. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Lõunapoolkeral asuvas Austraalias on praegu suvi ja seal mõõdeti rekordiline õhutemperatuur, mis on üle poolesaja kraadi.

Lääne-Austraalias Onslow’s tõusis sel nädalal temperatuur +50,7 kraadini. Eelmine kord mõõdeti selline temperatuur 1962. aastal Lõuna-Austraalias, teatab bbc.com.

Meteoroloogide sõnul võib õhutemperatuur nii Onslow’s kui selle lähialadel 14. jaanuaril veelgi kerkida.

Austraalia meteoroloogiaameti teatel mõõdeti Onslow’ rekordiline õhutemperatuur 13. jaanuaril kell 14.26 kohaliku aja järgi. Onslow’s on jaanuari keskmine temperatuur tavaliselt +36,5 kraadi.

Lisaks Onslow’le mõõdeti üle 50-kraadiseid temperatuure veel kahes linnas, Mardies ja Roebourne'is.

Kuumus on tekitanud maastikupõlenguid, millest kõige suuremad on Lääne-Austraalias. Margareti jõe äärsetel aladel on tuleroaks langenud üle 6000 hektari maad ning elanikud on evakueeritud.

Meteoroloog Luke Huntingtoni sõnul ei ole Lääne-Austraalias olnud äikesetorme ja see on tekitanud olukorra, milles väga soe õhk seisab paigal.

Ta soovitas inimestel jääda siseruumidesse, kus on konditsioneer, ja minna välja vaid äärmisel vajadusel. Siis tuleks kanda peakatet, üritada liikuda varjus ja kanda veepudelit kaasas.

Roebourne'i elanik Mark Barratt sõnas meediale, et õhutemperatuur tõusis nii kõrgele, et ta kliimaseade lakkas kuuma pärast töötamast.

Austraalia ilmaennustuse kohaselt peaks rekorditega paikades hakkama õhutemperatuur langema selle nädala lõpus ning siis on kuni 36 kraadi sooja.

Austraalia rekordsoojus mõõdeti vaid mõni päev pärast seda, kui Euroopa Liidu satelliidisüsteemi raport kinnitas, et viimased seitse aastat on olnud rekordiliselt kõige kuumemad.

Kuumalained muutuvad inimtegevusest tingitud kliimamuutuse tõttu aina tõenäolisemaks ja äärmuslikumaks.

Maailm on alates tööstusajastu algusest soojenenud juba umbes 1,2 kraadi võrra ja temperatuurid tõusevad jätkuvalt, kui valitsused üle maailma ei vähenda järsult heitkoguseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles