GALERII ⟩ Palamusel esilinastus uus Eesti film «Soo», kohale tuli ka president Karis

Spekter
, Filmi- ja teleportaal
Copy

Laupäeval, 8. jaanuaril näidati Oskar Lutsu sünnikohas Palamusel kirjaniku 135. sünniaastapäeva puhul esmakordselt uut kodumaist mängufilmi «Soo», mille pidulik esilinastus toimub 14. veebruaril. Filmi käis teiste hulgas vaatamas ka president Alar Karis.

 

Filmi produtsendi Tanel Tatteri sõnul on «Soo» üks Oskar Lutsu põnevamaid teoseid, mida laiem publik veel ei tunne. «Kui kaks aastat tagasi esilinastus Oskar Lutsu «Talve», siis tõi see Eesti kinodesse 150 000 vaatajat ja filmist sai üks vaadatumaid Eesti filme läbi aegade. Saime sellest indu ja julgustust tutvustada Eesti rahvale kinolina kaudu ka seda osa Oskar Lutsu loomingust, mida veel nii laialt ei tunta.»

Tatteri hinnangul on «Soo» jutustus eriline oma värvikate karakterite ja ajaloolise raamistiku tõttu ning lugu andis võimaluse tuua kinolinale Eesti maalilised soomaastikud. «Eelkõige on «Soo» aga üldinimlik armastuslugu, mis puudutab ühtmoodi nii eestlase kui ka välismaise publiku hinge,» lausus Tatter.

Film linastus Oskar Lutsu 135. sünniaastapäevale pühendatud pidustuste raames, mida korraldas Palamuse muuseum. Lisaks filmivaatamisele toimus taliujumine, söödi kalasuppi ja Reigo Ahven esines trummikavaga.

Sündmusel osalesid teiste seas filmi režissöör Ergo Kuld, stsenarist Martin Algus, produtsendid Tanel Tatter ja Veiko Esken ning peaosatäitjatest näitlejad Franz Malmsten, Hanna-Ly Aavik ja Martin Kork.

«Soo» pidulik esilinastus on planeeritud veebruari keskpaika ja film linastub kinodes üle Eesti vahetult enne vabariigi aastapäeva.

Oskar Lutsu 135. sünniaastapäevaks valminud kirjaniku samanimelisel jutustusel põhinev mängufilm «Soo» on põnevusest pakatav armastusfilm, mis viib meid 1917. aastasse, kui Euroopas möllas esimene maailmasõda ja Eesti idapiiri taga lahvatas revolutsioon.

Noor kunstnik Toomas Haava (Franz Malmsten) tuleb Pariisist tagasi venna sootallu, kus mässib ennast tahtmatult konflikti vägivaldse ja hirmsa Madjakuga (Martin Kork), kes ahistab kohalikku tütarlast Hildat (Hanna-Ly Aavik). Kaunist ja salapärast tüdrukut hüütakse Metskassiks ning edevaloomuline Toomas avastab end äkki keset trillerlikku võitlust armastuse eest, mille panuseks on ei vähem ega rohkem kui tema enda elu. Kokkupõrkes kohaliku jõhkardiga lööb välja Toomase vastuoluline loomus ja tal tuleb nüüd korraga võidelda nii «sookolli» kui ka iseenda sees kasvava ebakindlusega.

See on ajastufilm ühest maailma-ajaloo murrangulisest hetkest, milles põimub omapärase atmosfääriga põnevuslugu kaasahaarava armastuslooga. Filmist ei puudu ka Lutsu teostele omane huumor ja värvikad kõrvaltegelased. «Soo» võttepaigad asuvad keset ainulaadset ja lummavat Eesti soomaastikku.

Filmi originaalmuusika autor on Mick Pedaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles