PILDID JA VIDEO ⟩ Vedelgaasi kõrge hind tõi kasahhid tänavatele, kehtestati hädaolukord

Inna-Katrin Hein
Copy
Politseinikud pidamas 5. jaanuaril Kasahstanis Almatõs kinni vedelgaasi kõrge hinna vastu protestija
Politseinikud pidamas 5. jaanuaril Kasahstanis Almatõs kinni vedelgaasi kõrge hinna vastu protestija Foto: Vladimir Tretyakov/Scanpix

Sise-Aasia riigis Kasahstanis lahvatasid vedelgaasi kõrge hinna tõttu mässud, mis muutusid vägivaldseks. Riigi osas paikades kehtestati kahenädalane eriolukord ja valitsus astus tagasi.

Meeleavaldajad süütasid autosid ja prügikaste ning loopisid märulipolitseinikke kivide ja pudelitega. Politsei kasutas rahvamassi vastu pisargaasi ja kumminuiasid, teatavad bbc.com ja reuters.com.

Hädaolukord kehtib mitmes paigas, kaasa arvatud suurimas linnas Almatõs. Kehtestati öine liikumis- ja kogunemiskeeld.

Mässajad ja märulipolitsei Kasahstanis Almatõs 4. jaanuaril
Mässajad ja märulipolitsei Kasahstanis Almatõs 4. jaanuaril Foto: Vladimir Tretyakov/Scanpix

Kasahstani valitsus astus 5. jaanuaril meeleavalduste tõttu tagasi.

Kasahstani president Kasõm-Žomart Tokajev nõustus valitsuse tagasiastumisega. Peaministri kohusetäitjaks saab asepeaminister Alihan Smailov.

Meeleavaldused lahvatasid, kui võimud tõstsid aastavahetusel vedelgaasi hinda, mis tõi kaasa hinnaralli. Kasahstanis kasutatakse vedelgaasi peamiselt autokütusena. Vedelgaas oli seni seal odavam kui bensiin ja diislikütus.

Vedelgaasi kõrge hinna vastu protestijad Kasahstanis Almatõs 4. jaanuaril
Vedelgaasi kõrge hinna vastu protestijad Kasahstanis Almatõs 4. jaanuaril Foto: ABDUAZIZ MADYAROV/Scanpix

President Tokajev teatas 4. jaanuaril, et vedelgaasi hinda alandatakse endisele tasemele poole aastaga, kuid see ei rahustanud rahvast.

Tokajev kirjutas Twitteris, et meeleavalduste ühes põhikohas Manggõstau oblastis alandatakse vedelgaasi hinda 50 tengele liitri kohta. 50 Kasahstani tenget on umbes kümme eurosenti.

Meeleavaldused ja rahutused on 1991. aastal Nõukogude Liidust iseseisvunud Kasahstanis väga haruldased. Endine president Nursultan Nazarbajev juhtis kuni 2019. aastani riiki raudse rusikaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles